„A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú ukrajnai háborúra, és meg kell birkóznia az egyre ellenségesebb Oroszországgal” – mondta Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke a Reutersnek. Hozzátette: ez a hangulat a háború után is fenn fog maradni.

CZECH-ARMY-NATO-DRILL
Czech Republic's soldier from the 43rd airborne battalion holds a rocket launcher during the NATO drill "The Noble Jump" at the airport in Pardubice on April 9, 2015. NATO exercises testing its newly forged rapid reaction forces were underway Thursday in the Czech Republic and the Netherlands involving some 1,500 troops, an alliance official said. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)
A cseh hadsereg gyakorlat közben.
Fotó: AFP

Hetekkel ezelőtt, amikor néhány nyugati katonai tisztviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ukrajna nyári ellentámadása túl lassan halad, a vezérkar főnöke a cseh katonai parancsnokságon adott interjújában kijelentette, hogy nem frusztrálja a haladás üteme. Felhívta a figyelmet, hogy ez helyzet nem olyan, mint egy második világháborús film. Időbe telik, nem fog pillanatok alatt véget érni. 

Ukrajna júniusban indította meg az ellentámadást, és eddig csak egy tucat kis falut foglalt el, bár azt állítja, hogy az elmúlt hetekben áttörte Oroszország védelmi vonalát, és gyorsabb lépésekre számít – számolt be a Reuters –, de mint írják, Moszkva szerint Kijev offenzívája már kudarcot vallott.

Összességében úgy gondolom, jelenleg egyik oldalon sincs kapacitás arra, hogy egyhamar elérjék végső céljaikat

– mondta Rehka. Ez a háború nem néhány hétig fog tartani, hanem valószínűleg sokáig. 

A vezérkari  főnök fontosnak tartja, hogy a végletekig támogassák az ukránokat.

Prága nem adja ki a dezertőröket – Nagyjából kilencvenezer szolgálatra alkalmas ukrán van Csehországban

Csehországban nagyjából 90 ezer olyan ukrán él, akik elméletileg besorozhatók lennének az ukrán hadseregbe. Ennek ellenére a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Csehország nem fogja kiadni ezeket az embereket Ukrajnának. Hozzátette, hogy nemzetközi egyezmények alapján ezt meg se tehetné, bár azt elismerte, hogy egyedi esetekben lenne rá lehetőség.