Közélet

Prága nem adja ki a dezertőröket – Nagyjából kilencvenezer szolgálatra alkalmas ukrán van Csehországban

Csehországban nagyjából 90 ezer olyan ukrán él, akik elméletileg besorozhatók lennének az ukrán hadseregbe. Ennek ellenére a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Csehország nem fogja kiadni ezeket az embereket Ukrajnának. Hozzátette, hogy nemzetközi egyezmények alapján ezt meg se tehetné Csehország, bár azt elismerte, hogy egyedi esetekben lenne rá lehetőség.

A Cseh Köztársaság nem adja ki Ukrajnának azon állampolgárait, akik kibújtak hazájuk katonai szolgálata alól – számolt be szerdán az idnes.cz nevű cseh hírportál.

Ukraine,War,Soldier,Flag,Protection,Body,Armor,Helmet
Fotó: Shutterstock

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó (ukrán állampolgárságú) férfiakat, akik kibújnak a szolgálat alól az ukrán fegyveres erőkben

– derült ki a cikkből. A portál magyarázata szerint ez a döntés a köztársaság nemzetközi egyezményekben rögzített kötelezettségéből fakad, amely szerint az európai államok nem utasíthatnak ki külföldi illetőségű személyeket a katonai szolgálat megkerülése, a hadseregből való dezertálás vagy a katonai parancsnokság utasításaival szembeni engedetlenség miatt.

Az oldal ugyanakkor úgy értesült: a katonai szolgálat alól kibúvók kiadatása Ukrajnának eseti alapon történhet, ha megállapítást nyer, hogy polgári bűncselekményt követtek el, például a szolgálat alóli felmentést biztosító okmányok meghamisítása vagy az ilyen dokumentum kenőpénzért történő megvásárlása esetén.

Korábban Ausztria egyértelműen kijelentette, hogy nem fogják visszaküldeni Ukrajnába a hadköteles polgárokat. Ezzel szemben Lengyelország pont hogy elkezdte kiadni Kijevnek a hadra fogható ukrán menekülteket.

Vladimir Repka, a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ukrán igazságügyi hatóságok egyedi esetekben kérhetik egy adott állampolgár kiadatását.

Petr Maly, a főügyészség szóvivője a portálnak elmondta, hogy 

a hivatal nem kapott megkeresést az illetékes ukrán hatóságoktól a Cseh Köztársaságban tartózkodó, az ukrán fegyveres erőkben való szolgálat elől elmenekült, hadköteles korú állampolgárokkal kapcsolatban. 

Emiatt – tette hozzá – nem is lehet őket kiadni hazájuknak.

A portál szerint 

Csehországban kevesebb mint 90 ezer ukrán él, akik elméletileg szolgálhatnának a hadseregben.

A cseh tömegtájékoztatási eszközök korábban arról számoltak be, hogy mintegy 360 ezer ukrán menekült tartózkodik az országban, akiknek körülbelül 80 százaléka nő és gyermek.

 

dezertőr csehország katonai szolgálat Ukrajna
Kapcsolódó cikkek