A Hamburg Commercial Bank (HCOB) németországi kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben az előzetes kalkulációk alapján 46,2 pontra emelkedett az augusztusi, 39 hónapos mélypontot jelentő 44,6 pontról. Ez jóval meghaladta a 44,8 pontos piaci várakozásokat – derült ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató felméréséből.

Augusztusban is zsugorodott a német gazdaság.
Fotó: John Macdougall / AFP
A BMI ötven pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, ötven pont feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.

A kompozit BMI szeptemberben elért előzetes értéke a magánszektor üzleti tevékenységének újabb jelentős csökkenését jelezte, elsősorban a feldolgozóipari termelés 2020 májusa óta legmeredekebb zsugorodása miatt.

A HCOB német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe szeptemberben 39,8 pontra emelkedett az augusztusi 39,1 pontról, kissé meghaladva a 39,5 pontos piaci előrejelzést. Az elért érték a javulás ellenére is a feldolgozóipari teljesítmény zsugorodását jelzi, a termelés 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben esett vissza az alacsony kereslet közepette. 

Az új megrendelések erőteljesen csökkentek, bár a visszaesés mértéke három hónapja a legkisebb mértékű volt. Eközben a foglalkoztatottak száma már harmadik hónapja enyhén csökkent. A beszerzési költségek április óta a legkisebb mértékben estek. Az üzleti hangulat tovább gyengült.

A szolgáltatóipar jobban teljesített

A szolgáltatási aktivitás csak kismértékben csökkent, a zsugorodás üteme pedig érezhetően mérséklődött az előző hónaphoz képest. A HCOB német szolgáltatóipari BMI-je szeptemberben az előzetes kalkulációk szerint 49,8-re emelkedett az augusztusi 47,3-ről, és meghaladta a 47,2-es piaci várakozást.

A szolgáltatóipari BMI a második egymást követő hónapban jelezte 50 pont alatti értékkel a szektor teljesítményének zsugorodását, elsősorban az új megrendelések gyorsuló, egy éve a legnagyobb mértékű csökkenése miatt. Hasonlóképpen az exportrendelések is széles körű csökkenést mutattak. Az új vállalkozások száma 2020 májusa óta a legkisebb lett, a foglalkoztatás pedig több mint három éve először csökkent.

Az inputköltségek négyhavi csúcsra emelkedtek, ennek következtében pedig a kibocsátási költségek is meredeken tovább emelkedtek. A szolgáltatóiparban az üzleti hangulat továbbra is pozitív, de az előző havinál kissé kevésbé – írja az MTI.

A feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban együttesen a kompozit index elemei alapján 

az üzleti várakozások az előző év novembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek.

Borús jövőképet fest a német gazdaságról az IfW gazdaságkutató intézet

A kieli IfW gazdaságkutató szerint Németország az ipar, az építőipar és a fogyasztás hanyatlása miatt a GDP zsugorodásával néz szembe. Az idei évre 0,5 százalékos csökkenést prognosztizálnak. Az előrejelzés szerint 2024-ben már van esély a bővülésre.