Tokiótól Texasig hőhullám árasztja el a világot – nálunk is tombol a vénasszonyok nyara. Az extrém hőség extrém nyomás alá helyezi az üzemanyag-ellátást. 

Warminster,,Wiltshire,,Uk,-,28,September,2021:,A,No,Fuel
Fotó: Andrew Harker

A villamosenergia-ellátást a légkondicionálók megnövekedett áramfelhasználása terheli, a hőmérők emelkedő higanyszála azonban az olajfinomítók munkáját is nehezíti. Az Egyesült Államokban az üzemanyagok ára immár tartósan magas, a dízel áremelkedési üteme meghaladja a nyersolajét. A tengerentúlon a statisztikák kezdete óta a legmelegebb júniust és júliust mérték.

Amerikai üzemanyagkészletek
 

A Macquire Group elemzése szerint a hőség miatt ebben a két hónapban legalább 2 százalékkal esett vissza globálisan a finomítók termelése. S ha a hőség nem lenne elég  

a szektor termelését még jobban visszafogják az elmúlt évek alacsony beruházásai,

valamint az orosz–ukrán háború miatt roppant ideges és amúgy is kínálati problémkkal küzdő olajtermékpiacok.

Az idei extrém időjárás valóban nagyon komoly hatással jár

– nyilatkozta a Bloombergnek Ben Luckock, az egyik legnagyobb független olajkereskedő, a Trafigura egyik vezetője. 

A hőség óriási problémákat okozott az európai és amerikai finomítóknak:

több a leállás és nehezebben javíthatók a problémák – tette hozzá. Az európai nyersolaj-feldolgozás napi 700 ezer hordóval csökkent a nyár folyamán az egy évvel korábbihoz képest az FGE ipari tanácsadó cég becslése szerint. Ez a BP legutóbbi, a világ energiaszektoráról szóló statisztikai jelentésében szereplő adatok alapján az öreg kontinens termelésének mintegy 6 százalékát teszi ki. Steve Sawyer, az FGE finomítási és downstream igazgatója szerint a kiesés több mint fele a hőség miatt következett be.

A kínálat visszaesése mellett az emelkedő hőmérséklet megnöveli a keresletet a fűtőolaj iránt, amelyet a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában általában villamosenergia-termelésre használnak. Növekednek a szállítási költségek is, hiszen a nagy melegben kiszáradnak a legfontosabb vízi útvonalak, például a Rajna, vagy a Panama-csatorna.