A várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal nőtt a francia hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest, amikor a bővülés 0,6 százalékos volt – írja az MTI.

An employee works on a production line for the new bike model developed in partnership with Japanese carmaker Toyota at the Douze Cycles factory in Longvic, eastern France, on September 22, 2023. (Photo by ARNAUD FINISTRE / AFP)
A francia gazdaság éppen hogy nem zsugorodott a harmadik negyedévben.
Fotó: AFP

Az Insee francia statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a kivitel 1,4 százalékkal csökkent a szeptember végén lezárt negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva, amikor 2,4 százalékos növekedést mértek. A behozatal 0,5 százalékkal esett vissza, miután a második negyedévben még 2,5 százalékkal nőtt.

Negyedéves összevetésben a fogyasztási kiadások 0,7 százalékkal, a kormányzati kiadások 0,4 százalékkal, az üzleti beruházások pedig 1 százalékkal emelkedtek.

A francia gazdaság 0,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami szintén lassulás a második negyedévi 1,2 százalékos emelkedéssel összevetve. A gazdaság az év korábbi részében az erős exportnak hála ellenálló képességet mutatott, ám az év második felében a külkereskedelem jelentősen csökkent, a fogyasztói kereslet pedig nőtt.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire szerint 

a gazdaság jó úton halad a kitűzött 1 százalékos éves bővülés felé. 

A francia GDP alakulása 2023. III. negyedév
 

A politikus közölte azt is, hogy az inflációt illetően megtesznek mindent, hogy azt év végére 4 százalék alá nyomják éves szinten.

Az Európa második legnagyobb gazdaságában meredeken lassult, az ukrajnai háború tavalyi fokozódása óta legnagyobb mértékben. 

Az árszínvonal emelkedése október az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalék, míg szeptemberhez képest 5,7 százalék volt.

A Bloomberg felhívja a figyelmet, hogy alig egy hete a német GDP-adat is visszaesést mutatott, és a két ország recesszióba süllyedhet, Ausztria és Írország gazdasága pedig már zsugorodott.

Az európai gazdaságokat az infláció és a beruházásokat visszatartó magas kamatlábak, a kínai kereslet gyengélkedése és a kormányzati támogatások mértékének csökkenése is sújtja.