A francia növekedése az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékra lassult a július–szeptemberi időszakban negyedéves bázison az előző három hónapban mért 0,5 százalékról a pénteken nyilvánosságra hozott első becslés szerint. Éves bázison egyszázalékos a növekedés az előző negyedévi 4,2 után – ez is megegyezik a piaci előrejelzésekkel. A minimális az erőteljes beruházásoknak köszönhető, míg a magánfogyasztás stagnált, a pedig visszahúzó erő volt.

Fotó: AFP

A Bloomberg elemzése szerint a kontinens nagy részéhez hasonlóan a francia gazdaságnak is lendületet adott a szabadidős szolgáltatások és az idegenforgalom fellendülése, a rekordmagas azonban kezdi éreztetni a hatását. „Arra számítunk, hogy az ellenszél erősödik, a gazdaság pedig recesszióba fordul az idei év utolsó és 2023 első negyedévében. A visszaesés azonban várhatóan enyhe marad, mivel a kormányzati támogatás továbbra is tompítja a hatásokat” – értékelte az adatot Maeva Cousin, a Bloomberg Economics vezető közgazdásza.
 

A kormányzati támogatások azonban januártól csökkennek, és kulcsfontosságú kérdés, hogyan reagálnak erre a háztartások.

 

Hasonló a helyzet a vállalkozásokkal is, ők is kevesebbet kapnak majd az államtól, miután Bruno Le Maire pénzügyminiszter figyelmeztetett: veszélyes lenne az államháztartásra nézve korlátlan garanciákat nyújtani.

Food Now France's Biggest Inflation Driver, A customer looks at their sales receipt outside an Auchan SA supermarket in Paris, France, on Monday, Oct. 10, 2022. Food prices have overtaken energy as the biggest factor behind inflation in France, according to the latest forecasts from statistics agency Insee. Photographer: Cyril Marcilhacy/Bloomberg, A customer looks at their sales receipt outside an Auchan SA supermarket in Paris, France, on Monday, Oct. 10, 2022. Food prices have overtaken energy as the biggest factor behind inflation in France, according to the latest forecasts from statistics agency Insee. Photographer: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images


Egy másik, szintén pénteken nyilvánosságra hozott adatból kiderül, hogy a harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások 0,5 százalékkal csökkentek az előző három hónaphoz képest. Élelmiszerre kevesebbet, az energiára a korábbinál többet fordítottak. Az infláció pedig tovább gyorsul, 

októberben a fogyasztói árak a pénteki első becslés szerint éves bázison 6,2 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 5,6 után; 

és ez messze meghaladja az 5,7 százalékos elemzői várakozásokat. Az előző hónaphoz képest a várt 0,5 helyett egyszázalékos a növekedés, miközben szeptemberben még mínusz 0,6-et mértek.
Az Insee statisztikai hivatal szerint az infláció decemberre rekordszintre ugrik, a gazdasági növekedés pedig ebben a negyedévben megtorpan. A sok bizonytalanság miatt a Francia Nemzeti Bank többféle előrejelzést is kiadott 2023-ra a kibocsátás 0,5 százalékos csökkenésétől a 0,8-es bővülésig.