A brazil elnök szerint ellehetetleníti az és a Mercosur latin-amerikai országcsoport közötti szabadkereskedelmi megállapodást Brüsszel legújabb javaslata, mert az „fenyegetést” jelent az országa számára. Luiz Inácio Lula da Silva pénteken beszélt erről a párizsi globális pénzügyi csúcstalálkozón.

A brazil elnök francia kollégájával a párizsi csúcson.
Fotó: AFP

A brazil államfő a megállapodáshoz csatolt uniós kiegészítésre utalt, amely fenntarthatósági és éghajlatváltozási kötelezettségvállalásokat tartalmaz, és szankciókat vezet be azokkal az országokkal szemben, amelyek nem tartják be a 2015-ös párizsi megállapodásban foglalt éghajlati célokat.

Kész vagyok arra, hogy megállapodásra jussunk, de ezzel az uniós kiegészítéssel ez nem lehetséges. Fenyegetést jelent egy stratégiai partner (Brazília) számára

– idézte a szavait a Reuters.
Brüsszel és a Mercosur – a Dél-amerikai Közös Piac – tagállamai, vagyis Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay szeretné, ha a megállapodás az idén megszületne. Ezt legutóbb Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette, amikor a hónap elején Brazíliában és Argentínában járt. A Politico szerint kiváló politikai lehetőséget nyújt a megegyezésre, hogy július elsejétől Spanyolország és Brazília veszi át az EU, illetve a Mercosur soros elnöki tisztét, rengeteg azonban még az akadály mindkét oldalon.

European Commission President Ursula Von Der Leyen gives a joint statement with Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva (out of frame) after their meeting at Planalto Palace in Brasilia, on June 12, 2023. Von Der Leyen is on a tour of Latin America where she will visit Argentina, Chile and Mexico. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Ursula von der Leyen a hónap elején járt Brazíliában és Argentínában.
Fotó: Evaristo Sa / AFP

Az egyezményen immár két évtizede dolgoznak, és a támogatói szerint a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás gyors gazdasági növekedéshez vezetne, mert eltűnne több mint négymilliárd euró értékű európai exportvám. 

A környezetvédelmi aktivisták azonban attól tartanak, hogy a szerződés felgyorsítaná a latin-amerikai őserdők pusztítását,

és az aggodalmaikat még inkább alátámasztják a brazil elnök szavai, bár a Politico szerint előre tudni lehetett, hogy az új brüsszeli javaslatot nehéz lesz keresztülvinni.
Argentína osztja a brazil aggodalmakat. Von der Leyen látogatása során Alberto Fernández argentin elnök szerint is kiemelte a megállapodás „aszimmetriáit”. Utalt arra, hogy az EU szigorúbb környezetvédelmi előírásokat vezet be, miután a két fél 2019-ben lezárta a technikai tárgyalásokat, bár hangsúlyozta, hogy „nagyon boldog” lenne, ha még az idén aláírhatná a megállapodást.
Brüsszelben július 17–18-án látják vendégül a latin-amerikai vezetőket, és a csúcstalálkozó erősíti az arra irányuló várakozásokat, hogy a két fél konkrét „eredményeket” tudjon felmutatni – beleértve a kereskedelmi megállapodás felé tett előrelépést is.
Az EU jelenleg erősen lobbizik Latin-Amerika megnyerése érdekében: Brüsszel különösen az ukrajnai háború óta igyekszik geopolitikai szövetségeseket és új kereskedelmi partnereket találni. Járt a térségben Olaf Scholz német kancellár is.