Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter szerdán elismerte, hogy a 2023–2024-es költségvetés „irrelevánssá” vált a gázai háború miatt, így azt módosítani kell.

Israeli military armoured vehicles deploy along Israel's border with Gaza on October 24, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
A tömeges mozgósítás és a részben megbénult gazdaság okozta közvetett károkat még nem tudják megbecsülni.
Fotó: AFP

A tárcavezető a háború közvetlen költségeit napi egymilliárd sékel körüli összegre becsülte Izrael számára, a hadsereg rádiójának adott interjúban hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nem lehet megbecsülni a tartalékosok tömeges mozgósítása és a kiterjedt palesztin rakétatámadások miatt részben megbénult gazdaság okozta közvetett költségeket. (Egy sékel 89,5 forint.)

A tárcavezetőt a Reuters tudósítása szerint nem zavarja, hogy az S&P kedden „stabilról” „negatívra” rontotta Izrael hitelminősítési kilátásait az országot fenyegető geopolitikai és biztonsági kockázatok miatt. A nemzetközi hitelminősítő közleménye szerint jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy a konfliktus a Gázai övezetre összpontosul, és legföljebb három-hat hónapig tart.

Smotrich „riogatásnak” minősítette az S&P felülvizsgálatát, és azt mondta, hogy a válság ellenére nem számít jelentős izraeli költségvetési hiányra.

Dicsérte Amir Yaront, a jegybank kormányzóját, akinek megbízása lejártával le kellett volna mondania, de a válság miatt maradt, amiért „minden eddiginél jobban dolgozott”. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Yaront hivatalosan is hivatalában kellene-e tartani.

„Lélegezni sincs időnk, ezért ezzel a kérdéssel most nem foglalkozunk” – fogalmazott.