Közélet

Az izraeli háború 6. napja – friss hírek

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket. Friss hírek az Izraeli háborúról.

Három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedését jelentette a Hamász, miközben a szombati tömeggyilkosság után indított izraeli válaszlépések miatt már mintegy 340 ezer ember menekült el otthonából a térségben, a halottak száma pedig mintegy 1200. 

A protester holds a photograph taken by AFP photographer Mahmud Hams (of people inspecting the damage following an overnight Israeli airstrikes in the Gaza Strip) above his head during a demonstration against Israel's military operations in Gaza and in support of Palestinians, in Brussels on October 11, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Közel 340 ezer ember menekült el Gáza térségéből
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés 

– közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön. 

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein. Az ENSZ csütörtök hajnalban azt tudatta, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él. 

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember 

jelentette ki Benjámín Netanjáhu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján, szerda este. Korábban egy esti televíziós beszédében Netanjáhu azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki. „Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják” – mondta az izraeli miniszterelnök, egyúttal aláhúzta: a harcot nem Izrael kezdte, de Izrael fogja befejezni.  

 

20:07

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz a horvát államfő szerint

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz – mondta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban.

A horvát elnök emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte "mélységes undorát". A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta: 

Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását.

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban. Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját.

19:56

Figyelmeztetett a NATO-főtitkár: senki nem próbálhatja meg kihasználni Izrael jelenlegi helyzetét

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását.

A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán

– nyilatkozta a főtitkár.

Stoltenberg elmondta, hogy Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter tájékoztatta a szövetségeseket a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokról, és a folyamatban lévő izraeli válaszlépésekről.

19:54

Bezárnak az amszterdami zsidó iskolák, mert félnek a támadásoktól

Bezártak az amszterdami zsidó iskolák, pénteken nem lesz tanítás – közölte a Reuters hírügynökséggel csütörtökön a zsidó gyermekszervezet, a Cheider – miközben Izraelben véres háború folyik szombat óta az állam és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin szervezet között.

A Cheider nem közölte a bezárás okát, de a jelentés szerint megerősítette azokat a holland médiaértesüléseket, amelyek szerint a döntést a tanulók és tanárok biztonsága érdekében hozták.

A hollandiai zsidó közösségen belül incidensektől tartanak, miután a Hamász arra hívta fel a muszlimokat, hogy pénteken tartsanak demonstrációkat a palesztinok mellett – jelentette a holland ANP sajtóügynökség, a Hollandiai Izraeli Információs és Dokumentációs Központra hivatkozva.

18:24

A Gázai övezetbe csak akkor juthat el ivóvíz, ha Izrael úgy dönt

A Gázai övezetben működő kormányzati médiahivatal közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alá tartozó ostromlott terület „tömegsírrá” válik a bombázások, az éhség, a vízhiány, valamint a járványok miatt. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az izraeli kormány a Gázai övezettel szomszédos izraeli települések elleni terrortámadás után jelentette be, hogy tovább szigorítja az övezet blokádját, és 

sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe, és a vízellátást is leállítják.

Az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának közel-keleti menekültekkel (UNRWA) foglalkozó szervezete közölte, hogy a menedékhelyek túlzsúfoltak, korlátozottan állnak rendelkezésre élelmiszerek és fogóyban van az ivóvíz is.

A szervezet szerint sürgősségi menedékhelyein vízválság fenyeget, a Gázai övezet szerte megsérült infrastruktúra, a szivattyúk és sótalanító üzemek működtetéséhez szükséges áram hiányzik.

18:20

Újabb 65 magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Izraelből

További 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenekíteni Izraelből, ők jelenleg hajóval Ciprusra tartanak, ahonnan a kormány repülőgéppel hazaszállítja majd őket Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel a körülményekhez képest, a biztonsági helyzet viszont továbbra is rendkívüli aggodalomra ad okot, ezért a legfőbb feladat a konzuli védelemre regisztrált több mint kétszáz magyar állampolgár hazajuttatása.

Az előző nap bejelentett evakuációs művelettel kapcsolatban tudatta, hogy munkatársai rámenőssége nyomán sikerült kétszáz jegyet szerezni egy Izraelből Ciprusra közlekedő hajóra, ezeket fel is ajánlották a közel-keleti országban rekedt magyaroknak, akik közül 65-en éltek a lehetőséggel.

18:09

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke elismerte: kudarcot vallott a támadások megelőzésében

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke először nyilatkozott a médiának azóta, hogy a Hamász múlt szombaton megtámadta Izraelt. „Az IDF felelős az ország és állampolgárai biztonságáért és szombat reggel a Gázai övezetet körülvevő területen nekünk ez nem sikerült” – mondta Herzi Halevi altábornagy a BBC beszámolója szerint. 

Tanulmányozni fogjuk a helyzetet, nyomozni fogunk, de most itt a háború ideje

– idézték Herzi Halevi altábornagyot.
Halevit a Gázában tartott túszokról is kérdezték – a becslések szerint legalább 150 főt –, és azt válaszolta: „A háború ára magas és nehéz. Mindent megteszünk, hogy a foglyokat hazahozzuk.”

Eddig 1417-en haltak meg, több mint 6200-an megsérültek az izraeli gázai bombázásokban, és nincs vége a Tel-Aviv által a palesztin exklávéval szembeni kollektív büntetésblokádnak, a nyugati kérelmek pedig süket fülekre találtak Izraelben.

16:02

Izraeli légi csapás érte az aleppói és a damaszkuszi repülőteret

Légi támadás érte csütörtökön a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat  – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról.

A két repülőteret – melyek Szíria legfontosabb légikikötői – korábban már érték légi támadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

16:01

Palesztinok szerveznek péntekre tüntetést Budapesten

Sajtóinformációk szerint péntekre egy palesztin csoport Gáza melletti kiállást tervez a Külügyminisztérium épülete elé, írja a Hetek. 

Hozzáteszik, hogy pont arra a napra, amikor a "Hámász világméretekben mozgósítja a terror, a zsidógyűlölet és a népirtás palesztin-zászlót lengető, kefijás támogatóit".

Mint írják, Budapesten, a Külügyminisztérium előtt mégis most látja fontosnak a csoport, hogy Gáza "bátor" embereivel szolidarítson, és Gázát a büszkeség és az igazság szimbólumának meri nevezni, felszólítva az "ellenállás jogáért" való küzdelemre.

A palesztin-izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, ám ezek a demonstrációk sehol sem nyerték el a helyi politikusok tetszését. Németországban a hétvégi események után a CDU-s politikusok azt kezdték el pedzegetni, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezőktől el kellene venni a német állampolgárságukat. De Ausztriában sem fogadták nagyobb lelkesedéssel a palesztinok gyülekezésének hírét, ahol a fővárosba szerda estére tervezett szimpátiatüntetést betiltották. 

14:10

Az X-vezér tompítaná Musk és az EU vitáját

Több száz, a Hamászhoz kötődő fiókot távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta az X – közölte a közösségi oldal vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön.

A cégvezető szerint továbbra is azonnal reagálnak minden hatósági megkeresésre, így az unióból érkezőkre is – írta Yaccarino Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztosnak az X-en közzétett levelében.

Yaccarino reagálása azután érkezett, hogy Breton kedden felszólította az oldal többségi tulajdonosát, Elon Muskot, hogy foglalkozzon a platformon terjedő álhírekkel, valamint az erőszak és terror dicsőítésével, hogy az oldal betartsa az uniós online tartalomszabályozás elvárásait.

Musk azonban inkább tételes listát kért a jogsértésekről, hogy azokat a nyilvánosság is láthassa, 

ám ez a válasz nem nyerte el az uniós biztos tetszését.

13:20

Egy csepp vizet vagy villanásnyi áramot sem kap Gáza, amíg el nem engedik az összes izraeli túszt

Az elhurcolt izraeliek visszatéréséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek – közölte az X-en Jiszráel Kac izraeli energia- és infrastrukturális miniszter. 

Humanitárius segítségnyújtás Gázának? Nem kapcsolnak fel egy elektromos kapcsolót, nem nyitnak ki vízcsapot, és nem léphet be üzemanyag-szállító teherautó, amíg az elhurcolt izraeliek haza nem kerülnek. Emberséget emberségért. És senki se szónokoljon nekünk erkölcsről – írta Kac.

13:14

"Ez a mi törvényes jogunk" – döbbenetes videóban védte meg a Hamász vérfürdőjét a budapesti palesztin nagykövet

Palesztina törvényes jogának nevezte az Izrael elleni harcot a budapesti palesztin nagykövet. Fadi Elhusseini a diplomáciai képviselet közösségi oldalára szerda délután feltöltött videójában arról beszél, hogy a média elferdíti az igazságot, és pusztán Izrael, vagy ahogy ahogy ő fogalmaz az „apartheid rezsim” egyoldalú történetét közvetíti, ahelyett, hogy megmutatná az embereknek a teljes igazságo

Gondoltak-e valaha arra, hogy milyen körülmények között élnek az emberek Gázában az elmúlt 16 évben?  Az illegális ostrom alatt ebben a szabadtéri börtönben – mondja a nagykövet, aki szerint hosszú a lista, amit Izrael művelt az elmúlt évtizedekben, „gyermekek, nők és férfiak hidegvérrel történő kivégzése”. Majd úgy folytatja, hogy a palesztin vezetés már régóta figyelmeztetett, és ahelyett, hogy Izrael tanult volna a leckéből és a kérdés gyökereit kutatta volna, inkább túl messzire ment.

10:54

Tajvanban már tanulmányozzák, hogy a Hamász miként tudta így meglepni Izraelt

Tajvan munkacsoportot állított fel, hogy levonja a tanulságokat a Hamász Izrael elleni meglepetésszerű támadásából – közölte Csiu Kuo-cseng védelmi miniszter csütörtökön. A tárcavezető kiemelte, hogy a hírszerzés kulcsfontosságú a háború megelőzésében, ugyanis folyamatosan ki vannak téve a kínai katonai és politikai fenyegetéseknek. 

A Reuters cikke emlékeztet, hogy Peking Kína részének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező kelet-ázsiai szigetet 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta, és hangot ad annak a szándékának – beleértve a Tajvan közelében tartott két nagyszabású hadgyakorlatot 2022 augusztusában –, hogy szükség esetén erővel kényszerítse ki az újraegyesítést.

 

Gázai övezet izraeli háború Benjámín Netanjáhú tömeggyilkosság izraeli miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek