A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések 3,9 százalékkal meghaladták a júliusiakat, amikor erőteljes, 11,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában szerényebb, 1,8 százalékos növekedés szerepelt augusztusra.

Fotó: John Macdougall / AFP

A jelentés szerint az augusztusi növekedéshez jórészt az adatfeldolgozó berendezések, valamint az elektronikai és optikai termékek iránti kereslet növekedése járult hozzá.

A belföldi rendelések 4 százalékkal haladták meg a júliusit. A külföldi rendelések 3,9 százalékkal nőttek, ezen belül az eurózónából és az eurózónán kívüli rendelések egyaránt 3,9 százalékkal bővültek.

A beruházási javak új megrendelései 0,1 százalékkal, a köztes termékeké 9,3 százalékkal, a fogyasztási cikkeké 8,8 százalékkal nőttek. Tavaly augusztushoz viszonyítva 4,2 százalékkal csökkentek a naptárhatástól megtisztított új megrendelések augusztusban a júliusi 10,5 százalékos esés után.

Eközben öt német gazdasági intézet őszi közös előrejelzése szerint a németországi bruttó hazai termék (GDP) 2023-ban 0,6 százalékkal fog csökkenni, mivel az emelkedő kamatok megviselik a gazdaságot, a magas pedig csökkenti a fogyasztást. Az intézetek tavaszi közös prognózisukban még 0,3 százalékos növekedést jeleztek az idei évre.