Októberben nyolc hónapja a legkisebb külkereskedelmi többlete alakult ki Kínában, miután a belföldi kereslet élénkítésére hozott gazdaságpolitikai intézkedések hatására váratlanul fellendült az – derül ki a pekingi nemzeti vámhivatal keddi jelentéséből. Kína kereskedelmi többlete októberben a várt 82,00 milliárd dollár helyett 56,53 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 82,35 milliárd dollárról. Szeptemberben 77,71 milliárd dollár volt a kínai külkereskedelmi többlet.

Chinese,Stock,Market,-,Arrow,Graph,Going,Down,On,Red
Fotó: Shutterstock

Február óta az októberi volt a legkisebb kereskedelmi többlet Kínában, mivel az a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ami a tartósan gyenge külföldi keresletet tükrözi, miközben az import a várakozásoknál jobban nőtt. Az export 6,4 százalékkal csökkent októberben az egy évvel korábbihoz képest, nagyobb mértékben a várt 3,3 százaléknál. 

A szeptemberi export 6,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Októberben a kínai export már a hatodik egymást követő hónapban maradt el az egy évvel korábbitól.

A főbb kereskedelmi partnerek közül az Egyesült Államokba irányuló kivitel 8,2 százalékkal csökkent, Japánba pedig 13,0 százalékkal, Dél-Koreába 17,0 százalékkal, Tajvanra 4,4 százalékkal, az ASEAN-országokba 15,1 százalékkal és az EU-ba 12,6 százalékkal. Ausztráliába viszont 5,9 százalékkal nőtt a kínai export.

Az októberi import a várt 4,8 százalékos csökkenés helyett 3 százalékkal nőtt, ezzel február óta először emelkedett a belső kereslet fellendítésére tett intézkedéseknek köszönhetően.

Szeptemberben 6,2 százalékkal maradt el az import az egy évvel korábbitól. A nyersolaj behozatala 13,51 százalékkal nőtt, az olajtermékeké 63,24 százalékkal, a földgáz importja pedig 15,51 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az EU-ból 5,8 százalékkal, Ausztráliából 12,0 százalékkal és az ASEAN-országokból 10,2 százalékkal importált többet Kína. Az Egyesült Államokból viszont 3,7 százalékkal kevesebb árucikket hozott be, Japánból 8,3 százalékkal, Dél-Koreából 8,9 százalékkal és Tajvanból 2,8 százalékkal kevesebbet.