Októberben váratlanul csökkent a kiskereskedelmi forgalom, ami újabb jele lehet annak, hogy az visszaszorítását célzó szigorú monetáris politika a gazdaság működésébe is kezd belemarni – derült ki a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) pénteki jelentéséből. Az Egyesült Királyságban a statisztikák szerint százezres nagyságrendben élnek magyar munkavállalók, akiknek az életét és a vásárlási kedvét szintén érinti az infláció és az ellene folytatott küzdelem szigora.

Minded,Man,Viewing,Receipts,In,Supermarket,And,Tracking,Prices brit
Még a közelgő karácsony sem tudja rábírni a brit fogyasztókat, hogy elmenjenek a boltokba.
Fotó: Shutterstock

Az online és a boltokban eladott áruk mennyisége 0,3 százalékkal csökkent októberben – ez az előző havi, akkor átmenetinek gondolt 1,1 százalékos zuhanást követi, amikor a szokatlanul meleg időjárás visszafogta a ruházati cikkekre fordított kiadásokat.

Ez szembement az elemzői előrejelzésekkel, amelyek októberre 0,4 százalékos növekedést vártak. Ehelyett az eladások 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre estek, amikor a világjárvány alatt bevezetett korlátozások, a megélhetési válság és a rossz idő egyszerre húzta le a kiskereskedők forgalmát.

Az októberi adat baljós előjele lehet annak, hogy az „arany negyedévben”, a karácsony előtti időszakban, amikor az üzletek az éves nyereségük jelentős részét szokták termelni, el fog maradni a várt fellendülés.

brit
 

Az ONS adatai alapján a múlt hónapban minden kiskereskedelmi ágazatban csökkentek az eladások, kivéve a nem bolti kiskereskedelmet, valamint a gyógyszertárakat és a könyvesboltokat.

A legnagyobb visszaesést a háztartási cikkek és az üzemanyagok értékesítésénél mérték. Az üzemanyag nélkül az eladások 0,1 százalékkal csökkentek.

A fogyasztók októberben is óvatosabban bántak a pénztárcájukkal. Annak ellenére, hogy az infláció tovább csökkent, kiábrándítóan indul az ünnepi időszak, a vásárlói hangulat pedig továbbra is nyomott marad

– írta Samantha Phillips, a McKinsey & Co partnere. Szerinte a számadatok a legújabb jelei annak, hogy az Egyesült Királyság gazdasága kezdi érezni a Bank of England 14 egymást követő kamatemelésének hatását az infláció elleni küzdelemben.

S bár az életszínvonal javul, mivel az infláció a bérnövekedés üteme alá csökkent, a magasabb hitelköltségek továbbra is nyomást gyakorolnak a családi költségvetésre. Aggodalomra ad okot, hogy a fogyasztói óvatosság jövőre recesszióba sodorhatja a gazdaságot.

Nőtt a brit gazdaság teljesítménye a júliusi visszaesés után, de a technikai recessziót nem kerülhetik el

Előrejelzések szerint a jelenlegi kamatszint és a jegybanki célt meghaladó infláció miatt a brit gazdaság várhatóan technikai recesszióba kerül.