Valamelyest nőtt a brit gazdaság teljesítménye augusztusban a korábbi számításoknál nagyobb mértékű júliusi visszaesés után, az elemzői előrejelzések azonban továbbra is technikai recessziót valószínűsítenek a jelenlegi és a következő negyedévre.

Economic,Collapse,Concept,,Businessman,With,Falling,Financial,Graph,Chart,Due
Fotó: Shutterstock

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint a hazai össztermék (GDP) augusztusban 0,2 százalékkal volt magasabb reálértéken számolva, mint az előző hónapban.

Júliusban ugyanakkor az ONS felülvizsgált új adatai szerint a korábbi becslésben szereplő 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal csökkent a GDP-érték havi összevetésben. Az augusztussal zárult három hónapban 0,3 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye a májusban véget ért előző háromhavi összehasonlító időszakhoz képest, és a tavaly augusztusi teljesítménynél is 0,3 százalékkal volt magasabb az idén augusztusban megtermelt hazai össztermék.

A havi összevetésű augusztusi GDP-növekedés megfelelt az előzetes várakozásoknak. A júliusi visszaesés mértéke ugyanakkor már a negatív korrekció előtt is jelentősen meghaladta az előrejelzéseket: az elemzői prognózisok 0,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítettek arra a hónapra.

Augusztusban a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat volt a növekedés elsődleges felhajtóereje:

a szektor teljesítménye 0,4 százalékkal nőtt az előző havi 0,5 százalékos visszaesés után. A termelőágazatok bruttó kibocsátása 0,7 százalékkal, az építőiparé 0,5 százalékkal csökkent augusztusban.

Az előremutató jelzőszámok szeptemberre sem valószínűsítenek erőteljes teljesítményt a brit gazdaságban.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe 48,5-re csökkent a múlt hónapban az augusztusban kimutatott 48,6-ról.

A brit szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma az augusztusi 49,5-ről 49,3-ra csökkent szeptemberben. Az S&P Global kiemelte, hogy a brit üzleti magánszektorban január óta nem csökkent ilyen ütemben az aktivitás.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) az előzetes GDP-becslés csütörtöki ismertetése utáni helyzetértékelésében kiemelte, hogy a brit gazdaságra változatlanul visszahúzó erővel hat a történelmi magasságokba emelt kamatszint és a jegybanki célt meghaladó  

A magas hitelköltségek ugyanis nyomást gyakorolnak a háztartások pénzügyeire és visszarettentik az üzleti szektort a beruházásoktól, tovább terhelve ezzel az összgazdasági keresletet.

A CEBR csütörtöki előrejelzése szerint ebben a környezetben a brit hazai össztermék az idei negyedik negyedévben 0,4 százalékkal, 2024 első negyedében 0,3 százalékkal csökken, vagyis a brit gazdaság várhatóan technikai recesszióba kerül. Technikai a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaságban a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.