Mérséklődött szeptemberben a bérnövekedés az Egyesült Királyságban, és az üres álláshelyek is tovább csökkentek, jelezve, hogy a kezd kihűlni; s bár a brit gazdaság a recesszióval kacérkodik, a munkaerőpiaci folyamatok segíthet letörni az inflációt, amivel már jóideje küzd az ország – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adataiból. Hivatalos adatok szerint a szigetországban dolgozó magyarok száma tavaly év végén meghaladta a 170 ezret.  

A general view of workers at the mill ahead of a visit by Britain's Prince William, Duke of Cambridge and his wife Britain's Catherine, Duchess of Cambridge to the Tata Steel plant in Port Talbot, south Wales on February 4, 2020. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP) brit
Az enyhülő brit munkaerőpiac fontos fegyver lesz a makacs elleni harcban.
Fotó: AFP

A bónuszok nélkül számított átlagkereset éves alapon 7,7 százalékkal emelkedett a szeptemberrel zárult három hónapban, szemben az augusztusi 7,9 százalékos felülvizsgált értékkel. 

Az ONS szerint a magánszektorban a rendszeres bérnövekedés 8,1-ről 7,8 százalékra lassult.

A számok megnyugtathatják a Bank of England tisztviselőit, hogy az infláció egyik fő felelőse, a munkaerőpiac kezd végre enyhülni. A harmadik negyedévben stagnáló gazdaságban a vállalkozások egyre óvatosabban vesznek fel új dolgozókat, és a fizetésemelések mértéke is jelentősen lecsökkent.

A brit béremelkedés üteme 1 év
 

A jegybank döntéshozói a makacs infláció miatt kevesebb mint két év alatt 0,1-ről 5,25 százalékra emelték az irányadó kamatszintet, és látszólag ez a stratégia kezd kifizetődni.

A munkaerőpiac azonban történelmi szinten nézve továbbra is feszes, a bérek növekedése még mindig jóval a 2 százalékos inflációs céllal összeegyeztethető szintek felett van, így a tisztviselők hangsúlyozták, hogy a monetáris politikát hosszabb ideig „korlátozó” területen kell tartani.

A brit jegybank még az októberi inflációs adatokra vár

Míg az előrejelzések szerint a fogyasztóiár-index az olcsóbb energiaszámlák miatt zuhant, a kereskedők a szolgáltatási inflációra fognak összpontosítani, hogy felmérjék, a mögöttes árnyomás vajon csökkent-e az utóbbi időben.

Nőtt a brit gazdaság teljesítménye a júliusi visszaesés után, de a technikai recessziót nem kerülhetik el

Előrejelzések szerint a jelenlegi kamatszint és a jegybanki célt meghaladó infláció miatt a brit gazdaság várhatóan technikai recesszióba kerül.