A nigériai gazdaság 2,54 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami gyengébb az elemzők 2,85 százalékos előrejelzésénél. A nem olajipari szektor 2,75 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami a leglassabb ütem 2021 első negyedéve óta. Az olajszektor a vártnál kisebb mértékben, 0,85 százalékkal zsugorodott, mivel a termelés napi 1,45 millió hordóra nőtt az egy évvel korábbi napi 1,2 millió hordóról.

Central Mosque, Abuja
Fotó: Taiwo Arifayan

Negyedéves szinten 9,7 százalékos volt a növekedés az olajiparban. A vártnál gyengébb teljesítmény próbára teszi Bola Tinubu nigériai elnök elkötelezettségét a reformok mellett, amelyek célja a gazdaság átalakítása és a beruházások ösztönzése, hogy az ország a következő években elérje 6 százalék feletti növekedési tempót. Afrika legnagyobb olajtermelője utoljára 2014-ben tudta ezt a szintet megugrani.

Az eddig végrehajtott reformok közé tartozik a költséges üzemanyag-támogatások megszüntetése és az ország bonyolult árfolyamrendszerének lazítása, ami miatt az ország fizetőeszköze, a naira 40 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Ez hozzájárult ahhoz, hogy októberben 27,3 százalékkal 20 éves rekordot döntött az

A nigériai GDP alakulása
 

A kormány több lázadó szervezettel – köztük a hírhedt Boko Harammal és az Iszlám Állam helyi ágával is – harcban áll, akik a bűnözők mellett előszeretettel lopnak olajat, illetve rongálják meg az ágazatban fontos infrastruktúrát. Ebből kifolyólag Nigéria idén nem tudta teljesíteni OPEC+ kvótáját, pedig az iparág fellendülése létfontosságú lenne a reformokat hirdető elnöknek, hogy elérje hosszú távú növekedési céljait.

Kriptomennyország: minden második töröknek van már digitális devizája, de Svájc és Argentína sincs sokkal lemaradva

A magas infláció és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet az egyik, az erős gazdaság és a jó pénzügyi helyzet a másik kiváltó tényező a nagyarányú lakossági kriptotulajdonlás mögött. A legmagasabb arányban a nigériaiak és a törökök rendelkeznek vagy rendelkeztek a múltban kriptodevizával: az afrikai országban 2019 óta 28 százalékról 47 százalékra ugrott a kripto mellett hitet tevők aránya a népességen belül