Drasztikusan növekszik azoknak az embereknek a száma, akik vagy tartottak a múltban, vagy rendelkeznek jelenleg valamilyen kriptodevizával – derült ki egy friss kutatásból, amit a Statista tett közzé.

Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard., 
kriptodevizák,
Világszerte növekszik a kriptodevizák népszerűsége.
Fotó: Shutterstock

 

Egyre hétköznapibbá válik a kriptodevizák piaca

Az alternatív devizák világa ugyanis lassan, de biztosan kilép a kalandvágyó befektetők játszóterének bélyegzett skatulyából, és egyre több helyen válik a kiszámíthatatlan gazdasági és pénzügyi környezet egyik legpedánsabb ellensúlyázási lehetőségévé.

A legmagasabb arányban a nigériaiak és a törökök rendelkeznek vagy rendelkeztek a múltban kriptodevizával: az afrikai országban 2019 óta 28 százalékról 47 százalékra ugrott a kripto mellett hitet tevők aránya a népességen belül, ennek elsődleges kiváltó oka pedig a Chainalysis elemzőcég szerint egyértelműen az országban uralkodó, kifejezetten kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és az októberben közel 20 éves rekordot döntő, 27,33 százalékra rúgó

Hasonló okok figyelhetők meg a rekordmagas törökországi kriptoállomány mögött is: Recep Tayyip Erdogan elnök ultralaza monetáris politikája ugyanis egy évvel ezelőtt éppen 84 százalékos inflációt idézett elő, a pénzromlás mértéke pedig jelenleg sem sokkal jobb, 61 százalék körül jár. Emellett a líra történelmi leértékelődésének szerepét is érdemes kiemelni: a török deviza az elmúlt öt év alatt 81 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben – a vágtázó inflációval párosítva pedig mindez drasztikus belföldi áremelkedésekhez és a megtakarítások elértéktelenedéséhez vezetett.

A török líra-dollár árfolyam 5 év
Földbe állt a líra árfolyama az elmúlt évek alatt

Ilyen hazai devizapiaci körülmények között pedig egyre többeknek éri meg, akár még esetleges félelmeik ellenére is, kriptodevizákra váltani tőkéjüket.

A legmagasabb kriptotulajdoni aránnyal rendelkező országok toplistájára felfért még az Egyesült Arab Emírségek (31 százalék), Indonézia (29), Brazília (28), India (27), és a gazdaság dollárizációjára készülő, 142 százalékos inflációval küzdő Argentína (26) is.

Az időjárás veri be az utolsó szöget az argentin peso koporsójába

A dél-amerikai deviza több ezer százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben az elmúlt öt év alatt, az infláció pedig már 140 százalék felett jár. Mindezen felül az argentinok a hét végén elnököt is választanak.

Kifejezetten érdekes azonban, hogy nem minden, a listán magasan jegyzett ország esetében a gazdasági problémák elől való menekülés a kriptopiaci érdeklődés oka: a lista harmadik helyén található Egyesült Arab Emírségek például az alternatív devizák iránti kormányzati nyitás nyomán rendelkezik magas kriptoállománnyal, ahogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi piacának tekintett Svájcban is ezen okból magas, 21 százalékos a tulajdoni részesedés.