Vasárnap, hosszú tárgyalásokat követően megegyezés született a szerbiai gazdák és a kormány között. Egyelőre abban egyeztek meg, hogy a traktorok hazatérnek, nem állnak ott figyelmeztetésképen az utak mentén. A követeléseket illetően is sikerült néhány dologban megállapodni, köztük abban is, hogy a Kiszácson zajló egyeztetéseket szerdán folytatják. 

Fotó: Hemis via AFP

Az elégedetlen mezőgazdasági termelők májusban már napokig tiltakoztak, utakat zártak el munkagépeikkel. November 13-án ismét blokád alá vették az utakat Szerbia több városában is, mert úgy vélték, hogy a kormány nem teljesítette maradéktalanul minden egyes követelésüket a májusi tüntetéseket követően. 

Kilencnapi útlezárás után, vasárnap úgy döntöttek, hogy nem akadályozzák tovább a forgalmat. 

Gépeiket az út mellett leparkolták, a szerb kormány tagjaival folytatott maratoni tárgyalást követően vasárnap haza is tértek. Többek között abban sikerült megegyezni, hogy a gazdák kedvezményes áron juthatnak hozzá a gázolajhoz. A mezőgazdasággal foglakozók 179 dináros kedvezményes áron vásárolhatnak gázolajat a NIS benzinkutjain, majd két héten belül literenként 50 dinárt visszakapnak. Szintén újdonság, hogy egyszerre 400 liter üzemanyagot tudnak vásárolni. 

Maguk exportálnának

A gazdálkodók szeretnék elérni azt is, hogy maguk exportálhassák a gabonát, ahelyett, hogy kereskedelmi cégeknek adnák el, mindaddig, amíg elegendő közraktárt nem biztosítanak, és megfelelő törvényeket nem fogadnak el a kivitelre vonatkozóan. 

Hitelfedezetként felhasználható, forgalomképes árujegyek bevezetéséréről is tárgyaltak.

Ezt a kormány képviselői el is fogadták.

A követelések között szerepelt az alacsony kamatozású hitelek biztosítása a meglévő hitelek refinanszírozására, illetve a nyugdíj- és társadalombiztosítási járuléktartozásokból eredő problémák megoldása. A területalapú támogatást hektáronként 35 ezer dinárban határozták meg, ebből 18 ezret pénzben megkapnak, a maradék 18-at pedig akkor, ha számlákkal igazolják az újratermelési anyagok megvásárlását.