Hiába invitálta közleményében a szerb Mezőgazdasági Minisztérium az utolsó pillanatban is tárgyalásokra a mezőgazdasági termelők képviselőit, azok megtartották hétfőn a tiltakozó megmozdulásaikat. Országszerte felvonultak munkagépeikkel, helyenként utakat zártak le. A termelők elmondása szerint kilátástalan helyzetük miatt választották a tiltakozásnak ezt a formáját, ami múltkor is bevált. Azt üzenték a minisztériumnak, hogy először teljesítsék a követeléseiket, utána tárgyalóasztalhoz ülhetnek.

A szerb gazdák eltökéltek, uniós társaikkal azonos elbírálást akarnak elérni.
Fotó: Tóth Péter

A gazdák bejelentették demonstrációikat a Belügyminisztériumnál, aztán Szabadkán a Nagyfény felé vezető utat zárták el, de mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket az útzár idején is természetesen átengedték. A gazdák azt kérik, hogy hasonló bánásmódban részesüljenek, mint a fejlett országokban tevékenykedő társaik. 

A Földműves Egyesületek Szövetsége a legfőbb szervezője a megmozdulásoknak. Olyan civil szervezetekből áll, amelyek az agráriumban tevékenykedők érdekvédelmét vállalják fel. Az ernyőszervezet majdnem egységesen döntött az utcai demonstrációk megtartása mellett, hogy érvényt próbáljanak szerezni követeléseiknek. Többnyire azok az egyesületek vesznek részt a szervezésben, amelyek a májusi tiltakozásokat is levezényelték. 

A 2024-es költségvetésre vonatkozó követeléseik között szerepel, hogy hektáronkénti 35 ezer dináros (112,7 ezer forint) támogatást március 31-ig kifizessék. Emellett 

19 dináros (61 forint) tejprémiumot szeretnének literenként, valamint egy százalék kamatozású, támogatott hitellehetőséget az év bármely időszakában – állami garanciával. 

Szarvasmarhánként 40 ezer dináros (119 ezer forint) támogatást követelnek, és a tejelő tehenek felnevelésére pedig 100 ezer dináros (322 ezer forint) juttatást. A mezőgazdasági nyugdíjbiztosításról szóló cikkelyek megváltoztatását is szeretnék elérni, illetve, a meglévő tartozások kapcsán felmerülő kérdések megoldását is.

Mivel kampányidőszak van Szerbiában, december 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek, nem kizárt, hogy a tiltakozásokat próbálják majd elpolitizálni, noha a szervezők egyelőre ennek ellenkezőjét állítják. 

Alekszander Vucic elnöknek hamar döntenie kell a szóban forgó követelések kielégítéséről, 

ha nem akarja végképp magas ellen fordítani a gazdákat a kampányidőszakban.