Novemberben javultak, de alapvetően még pesszimisták a német feldolgozóipari vállalatok exportvárakozásai a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Volkswagen ID.3 Electric Car Production In DresdenDRESDEN, GERMANY - JUNE 08: A worker assembles the interior of a Volkswagen ID.3 electric car on the assembly line at the "Gläserne Manufaktur" ("Glass Manufactory") production facility on June 08, 2021 in Dresden, Germany. The Dresden plant is currently churning out 35 ID.3 cars per day. The ID.3 and ID.4 cars are also produced at VW's Zwickau plat located in the same region.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A feldolgozóipari vállalatok exportvárakozásairól a felmérés mutatószáma novemberben mínusz 3,8 pontra emelkedett az októberi mínusz 6,3 pontról. 

Az exportágazat azonban továbbra sem képes növekedési lendületet venni

– kommentálta a felmérés eredményét Klaus Wohlrabe, az ifo felmérések vezetője, megjegyezve, hogy a német vállalatok még nem igazán profitáltak a számos országban megindult gazdasági fellendülésből.

Az várhatóan továbbra is csak néhány ágazatban fog növekedni. Az élelmiszeripari vállalatok mindenképpen bizakodva tekintenek az elkövetkező hónapokra. A ruhaipari ágazat is az export növekedésére számít. Az autóipari cégek körében viszont a felmérés nagyjából kiegyenlített arányban hozott ki pozitív és negatív várakozásokat, az ágazat stabil exportvolumenre számít. A gépgyártó és az elektrotechnikai cégek kevésbé bizakodók a külföldi kereslet alakulását illetően és megrendeléseik csökkenésére számítanak az ifo gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel végzett felmérésének novemberi számában.