Tovább romlottak a német gazdaság kilátásai az utóbbi hónapokban, az év második felére várt fellendülés valószínűleg elmarad, a 2024-es növekedés pedig a korábbi becslésekhez képest szerényebb lehet a müncheni ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett előrejelzése szerint.

Four Frankfurt07 September 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The "Four Frankfurt" construction site in the morning. On the left edge of the picture, Commerzbank with its highest high-rise building in Germany to date. The Ifo economic forecast is presented today Photo: Helmut Fricke/dpa (Photo by HELMUT FRICKE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ingatlanfejlesztések Frankfurtban.
Fotó:  AFP

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) megerősítette a 2023-ra adott előző, tavaszi előrejelzését, amely szerint Németország hazai összterméke (GDP) 0,4 százalékkal csökken.

Az legnagyobb gazdasága jövőre ugyan ismét növekedési pályára áll, de az előző prognózisban jelzett 1,5 százalék helyett 1,4 százalékkal bővülhet. Egy évvel később, 2025-ben még csekélyebb, 1,2 százalékos növekedés várható.

A jelentésben kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban csaknem valamennyi ágazatban gyenge teljesítményt jeleztek a mutatók, a második félévre várt fordulat így minden bizonnyal elmarad. A a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal csökkenhet az előző három hónaphoz képest. Növekedés csak az utolsó negyedévben – öt negyedév után – lehet ismét, az október–decemberi időszakban 0,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

Brownfield site "Bayerischer Bahnhof" to be built on23 August 2023, Saxony, Leipzig: Construction cranes stand on the wasteland behind the Bayerischer Bahnhof train station in the south of Leipzig. With the development plan No. 397.1 "Urban Space Bayerischer Bahnhof - Urban Quarter Lößniger Straße", a new district is to be built on the 36-hectare wasteland. An eight-hectare park, around 1,800 apartments, schools, sports halls, daycare centers, stores and around 150,000 square meters of commercial space are planned in the district on both sides of the City Tunnel route. Photo: Jan Woitas/dpa/ZB (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Lipcse sem marad ki a fejlesztésekből, bár nincs topon az építőipar az országban.
Fotó: AFP

Mint írták, az építőipari vállalatok egyre kevesebb megbízást kapnak, az eddigi munkákkal pedig lassan végeznek, az ágazat teljesítménye így a harmadik negyedévben visszaeshet. A feldolgozóiparban sem jobb a helyzet, mert a főleg exportra termelő német ipar legtöbb piacán továbbra is gyenge a kereslet és csak az év vége felé várható élénkülés. Mindennek hatására várhatóan megáll a foglalkoztatottság bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig a tavalyi 5,3 százalékról 5,6 százalékra emelkedik és 2024-ben is ezen a szinten marad.

A német gazdaságnak egyedül a fogyasztás adhat némi lendületet, mert az lassú csökkenése és a béremelések révén növekszik a háztartások vásárlóereje. Az infláció a tavalyi 7,9 százalék után az idén is viszonylag magas, 6 százalékos lehet, de jövőre már 2,9 százalékra, 2025-ben 1,9 százalékra süllyedhet az ifo előrejelzése szerint.