Teljes ciklusú autógyár építésébe kezdett a Kazahsztán északi részén található Kostanajban a Kia autógyártó konszern. A dél-koreai vállalat 250 millió dollárt fektet a tervek szerint egyelőre évi 70 ezer autót gyártó vállalkozásba, amely mintegy 1500 ezer embernek biztosít munkát.

2022 China-Korea Trade & Investment Expo in YanchengA robot welds cars part at Dongfeng Yueda-Kia Motor Co., Ltd. factory in Yancheng, Jiangsu province, China on November 17, 2022.Since 2018, the company has made full use of various policy supports to actively strive for overseas market. (Photo by Raul Ariano / Yancheng ETDZ)
Fotó: AFP

A kazahsztáni gyárban a termelés várhatóan 2025 első negyedévében indul.

A Kia Kostanajban helyi kis- és középvállalkozásokkal együttműködve autóalkatrészgyártó üzemet is épít. A Kostanaj régióban található Allur autógyárban idén januártól szerelik össze a Kia Sportage típusát.

Az 1944-ben alapított Kia részvényeinek 33,86 százalékát jelenleg a szintén dél-koreai Hyundai Motor Company birtokolja. A járműgyár globálisan mintegy 52 ezer embert foglalkoztat.

A Kia nem az első dél-koreai járműgyártó vállalat az ázsiai országban. A Daewoo évek óta jelen van Kazahsztánban, ahol főleg buszokat gyárt.

Bemutatták a Kia kedvezőbb árú elektromos autóit

Két kompakt elektromos terepjáró (SUV), az EV5 és az EV3, valamint az EV4 elektromos szedán kerül a Kia kínálatába, hogy a cég mielőbb elérje a 2026-ra kitűzött célt, vagyis éves szinten egymillió elektromos jármű értékesítését.