A világ legnagyobb csokoládégyártói hamarosan áthárítják a fogyasztókra a megemelkedett költségeiket. A csokoládéhoz szükséges kakaót elsősorban Nyugat-Afrikából szerzik be a gyártók, azonban a területen 46 éve a legrosszabb termésről számoltak be a termelők.
A kakaótermés már harmadik éve múlja alul a keresletet, azonban ezt eddig nem hárították át a fogyasztókra. Az olyan nagy csokoládégyártók, mint a Hershey vagy a Nestlé általában jó előre felvásárolják a gyártáshoz szükséges készleteket, az újabb vásárlásokkal pedig folyamatosan pótolják a raktárak tartalmát.
2024-ben viszont már kifogyhatnak az olcsóbban beszerzett kakaóból, onnantól pedig kénytelenek lesznek az egyre drágább alapanyagokból előállítani a termékeiket
– írta meg a Bloomberg. Ez viszont már azt jelenti, hogy a boltok polcain is megugrik majd a csokoládé és a kakaó ára.
A csokoládé ára az elmúlt két évben 17 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban – írta az Euromonitor International fogyasztókutató. A drágulást a kakaó és a cukor nyersanyagárának növekedésével magyarázták. Erre az egyébként is negatív folyamatra fog még rárakódni a jelenlegi rendkívül rossz nyugat-afrikai termés. A területet, ahonnan a kakaó 70 százaléka kerül a világpiacra, az El Nino időjárási jelenség miatt kialakult szárazság sújtja.
Emellett az sem tesz jót a csokoládénak, hogy az előállításához szükséges szinte minden alapanyag ára nőtt az utóbbi időben. Ilyen például a vaj.
Kétezer forintért kellene adni egy szelet süteményt, de itthon nem lehetA fagylalt-vb-címet, kilenc világbajnoki érmet és bonbont jegyző magyar csokoládéműhely is bebizonyítja, hogy a Michelin-csillagos séfek mellett a hazai cukrászok is ott vannak a világ élvonalában. Itthon minden évben újabb és újabb megmérettetésekre hívja a szakmát, a nyertes ízekkel pedig okot ad a közönségnek a vásárlásra a Magyar Cukrász Ipartestület, amely legutóbb az Év bejglije versenyben hirdetett győzteseket. Erdélyi Balázs szerint miközben az ezerforintos szeletenkénti árak még messze vannak a nyugat-európai árszinttől, a magyar vállalkozások költségei és a dolgozói fizetések viszont egyre közelebb hozzá. A VG Óperencia podcast legfrissebb epizódja. |
A Bloomberg azt írta, hogy a felhalmozott készleteknek hála a 2023-ban húsvétkor és karácsonykor még nem érződött olyan nagyon a csokoládédrágulás, de állításuk szerint
Valentin-napon már fájdalmas lesz megvenni az ilyenkor sablonos doboz bonbont.
A kakaó ára valószínűleg 2024-ben folyamatosan emelkedni fog, enyhülést pedig az év októbere hozhat, amikor az új termés a világpiacra kerül. A Capital Economics kutatója, Megan Fisher szerint ekkor akár 20 százalékot is eshet a kakaó, ezen keresztül a csokoládé ára, de a pesszimistább várakozások szerint ez az enyhülés majd csak 2025 októberétől lesz érzékelhető.
A fogyasztók ráadásul még meg is nehezíthetik a gyártók dolgát, hiszen az áremelkedésre sokan azzal reagálhatnak, hogy kiveszik a csokoládét a kosarakból. NielsenIQ felmérése szerint
a vásárlók 40 százaléka nem tervez csokoládét vásárolni, ha az édességárak tovább emelkednek.