A világ legnagyobb csokoládégyártói hamarosan áthárítják a fogyasztókra a megemelkedett költségeiket. A csokoládéhoz szükséges kakaót elsősorban Nyugat-Afrikából szerzik be a gyártók, azonban a területen 46 éve a legrosszabb termésről számoltak be a termelők.

Cocoa field in Petit Bondoukou, Soubre region, Ivory Coast, on December 06, 2014, cultivated by World Agroforestry Centre (ICRAF). The Government of Ivory Coast and Mars, Incorporated,  signed a Memorandum of Understanding to implement the Vision for Change (V4C) project in March 2010. This project aims to revitalize the cocoa sector in Soubré and across Côte d'Ivoire, which will result in well-trained producers, higher yields, improved quality production and a cocoa economy that is profitable and beneficial to the entire community. It includes seven main components: improved planting materials, sustainable cocoa growing, cocoa innovation platform, agricultural training, community development, monitoring and evaluation and institutional support. AFP PHOTO/SIA KAMBOU (Photo by Sia KAMBOU / AFP)
Fotó: AFP

A kakaótermés már harmadik éve múlja alul a keresletet, azonban ezt eddig nem hárították át a fogyasztókra. Az olyan nagy csokoládégyártók, mint a Hershey vagy a Nestlé általában jó előre felvásárolják a gyártáshoz szükséges készleteket, az újabb vásárlásokkal pedig folyamatosan pótolják a raktárak tartalmát. 

2024-ben viszont már kifogyhatnak az olcsóbban beszerzett kakaóból, onnantól pedig kénytelenek lesznek az egyre drágább alapanyagokból előállítani a termékeiket 

írta meg a Bloomberg. Ez viszont már azt jelenti, hogy a boltok polcain is megugrik majd a csokoládé és a kakaó ára.

A csokoládé ára az elmúlt két évben 17 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban – írta az Euromonitor International fogyasztókutató. A drágulást a kakaó és a cukor nyersanyagárának növekedésével magyarázták. Erre az egyébként is negatív folyamatra fog még rárakódni a jelenlegi rendkívül rossz nyugat-afrikai termés. A területet, ahonnan a kakaó 70 százaléka kerül a világpiacra, az El Nino időjárási jelenség miatt kialakult szárazság sújtja.

Emellett az sem tesz jót a csokoládénak, hogy az előállításához szükséges szinte minden alapanyag ára nőtt az utóbbi időben. Ilyen például a vaj.

Kétezer forintért kellene adni egy szelet süteményt, de itthon nem lehet

A fagylalt-vb-címet, kilenc világbajnoki érmet és bonbont jegyző magyar csokoládéműhely is bebizonyítja, hogy a Michelin-csillagos séfek mellett a hazai cukrászok is ott vannak a világ élvonalában. Itthon minden évben újabb és újabb megmérettetésekre hívja a szakmát, a nyertes ízekkel pedig okot ad a közönségnek a vásárlásra a Magyar Cukrász Ipartestület, amely legutóbb az Év bejglije versenyben hirdetett győzteseket. Erdélyi Balázs szerint miközben az ezerforintos szeletenkénti árak még messze vannak a nyugat-európai árszinttől, a magyar vállalkozások költségei és a dolgozói fizetések viszont egyre közelebb hozzá. A VG Óperencia podcast legfrissebb epizódja.

A Bloomberg azt írta, hogy a felhalmozott készleteknek hála a 2023-ban húsvétkor és karácsonykor még nem érződött olyan nagyon a csokoládédrágulás, de állításuk szerint 

Valentin-napon már fájdalmas lesz megvenni az ilyenkor sablonos doboz bonbont.

A kakaó ára valószínűleg 2024-ben folyamatosan emelkedni fog, enyhülést pedig az év októbere hozhat, amikor az új termés a világpiacra kerül. A Capital Economics kutatója, Megan Fisher szerint ekkor akár 20 százalékot is eshet a kakaó, ezen keresztül a csokoládé ára, de a pesszimistább várakozások szerint ez az enyhülés majd csak 2025 októberétől lesz érzékelhető.

A fogyasztók ráadásul még meg is nehezíthetik a gyártók dolgát, hiszen az áremelkedésre sokan azzal reagálhatnak, hogy kiveszik a csokoládét a kosarakból. NielsenIQ felmérése szerint 

a vásárlók 40 százaléka nem tervez csokoládét vásárolni, ha az édességárak tovább emelkednek.