„A gabonafélék és más mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlásával kapcsolatos tapasztalatok után már tudjuk, hogy ez mit jelenthet a piacainkra nézve, és nem csak Lengyelország esetében” – közölte állásfoglalásában a Nagy-lengyelországi Agrárkamara (Wielkopolskiej Izby Rolniczej, WIR), nyomatékosítva a tényt: Ukrajna hatalmas agrár-élelmiszeripari termelési potenciállal rendelkezik. Mint emlékeztetnek, az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését az ukránokkal, a folyamat felgyorsítása pedig Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, valamint az ukrán elnök és kormány által folytatott, a lengyel agrárkamara szerint igen hatékony diplomáciai tevékenységnek az eredménye. 

Thousands of chickens are seen in a chicken coop, in Kondrajec Panski, Poland on October 1, 2019. Poland is now Europe's top chicken producer and exporter, having raised more than a billion chickens for meat last year, according to Statistics Poland -- or 10 times more than in 2009. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Az ukrán EU-s csatlakozás az uniós szinten meghatározó lengyel baromfiszektort is a földbe döngölheti.
Fotó: AFP

A FruitVeB honlapja által idézettek alapján a tárgyalások megkezdése nem jelenti azt, hogy az Európai Unió már holnap egy új tagállamot venne fel, a csatlakozási tárgyalások ugyanis több évig is eltarthatnak. Ha az EU és Lengyelország érdekei szempontjából nézzük ezt a folyamatot, akkor ez egy lépés a helyes irányba, Ukrajna ugyanis nagy ország és nagy piac a többi tagállam számára – áll a kamarai állásfoglalásban. Az ukrán uniós csatlakozás fellendíti az unió stagnáló gazdaságát, és újabb fejlődési lökést ad – írják, miközben Lengyelország és más szomszédos országok biztonsága számottevően nőni fog. 

Nagy az ukrán versenyelőny

A WIR igazgatótanácsa mindenesetre megjegyzi, hogy – ahogyan az ilyen társadalmi-gazdasági folyamatok esetében az lenni szokott – lesznek olyan szakmai csoportok, amelyek vesztesként jönnének ki a csatlakozás elfogadásából. 

Ezek közé tartoznak az agrárgazdálkodók, mint az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemei. 

Az ukrán mezőgazdaság ugyanis rendkívül kedvező természeti és talajviszonyok között termel, ráadásul az agrárium szerkezetének köszönhetően – a sok nagyméretű, ráadásul külföldi tőkével megerősített birtokon – rendkívül versenyképesen, alacsony árakon. A költségek Ukrajnában sokkal alacsonyabbak, a gazdaság és az üzleti élet pedig ezt akarja majd kihasználni. A folyamat a WIR szerint részben már el is kezdődött, és ahogy fogalmaznak:

Fel kell készülnünk rá – és sajnos feltételeznünk kell azt is –, hogy nem fogjuk tudni megállítani.

A lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról

A lengyel agrárkamara vezetősége szerint az ukrán csatlakozás különösen nagy veszélyt jelent a lengyelországi családi gazdaságokra. Az Ukrajnából származó, olcsóbb mezőgazdasági termékek elsősorban a lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról. Lengyelország jelenleg az egyik legnagyobb 

  • baromfihús-
  • tej- és tejtermék-, 
  • zöldség- és 
  • gyümölcsexportőr, emellett pedig 
  • gabonaféléket, 
  • repcét, valamint 
  • cukrot is exportál. 

A külpiaci értékesítésnek köszönhetően több százezer gazdálkodó családnak van jövedelme, így képesek eltartani magukat és fejleszteni gazdaságaikat. Ukrajna uniós csatlakozása után mezőgazdasági termékeik értékesítési ára csökkenni fog, exportlehetőségeik pedig erősen beszűkülnek majd – ahogyan ez egyébként az ukrán gabona dömpingje miatt a magyar termelőkkel történt.

A lengyel gazdáknak nem lesz hol eladniuk a termékeiket, pozícióik pedig meginognak az EU agrárpiacán – vetítették előre. A lengyel agrárium az uniós csatlakozás óta erősítette piaci szerepét, ami a WIR szerint a gazdák sokéves munkájának, valamint a külső forrásoknak, köztük a hitelalapoknak köszönhető. A lengyel gazdaságok és az agrár-élelmiszeripar több milliárd zlotyt fektetett be a termelés szintjének és minőségének növelése érdekében. Ezek a szervezetek még mindig törlesztik kötelezettségeiket, és Ukrajna csatlakozásával szemben pénzügyi likviditásuk csökkenésével kell szembenézniük.

A lengyelek tárgyalnának

Mindezek miatt a WIR igazgatótanácsa sürgős tárgyalásokat indítványoz Ukrajna csatlakozásának az uniós mezőgazdasági termelőkre, köztük a lengyel mezőgazdasági termelőkre gyakorolt hatásainak enyhítését célzó következményekről és eszközökről. Az egyik ilyen, hogy 

Ukrajnának is meg kelljen felelnie az uniós termelési előírásoknak, ami önmagában növeli a termelési költségeket és csökkenti az ágazat versenyképességét.

A közös agrárpolitika (KAP) keretét és a közvetlen kifizetések rendszerét is meg kell vitatni – állítják. Megfontolandó egy kompenzációs rendszer kialakítása azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik Ukrajna uniós csatlakozásával tetemes pénzeket veszítenek. A lengyel agrárkamara szerint aktívan kell fellépni az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban is, hogy megvédjék a lengyel gazdákat Ukrajna uniós csatlakozásának hatásaitól. Feltételezve, hogy a mezőgazdasági termékek árában nem tudnak versenyezni Ukrajnával, a minőségükre és elismertségükre kell összpontosítani a hazai és a külföldi piacokon, emellett pedig lengyel márkákat kell építeni – javasolja a WIR.