Olaf Scholz német kancellár megígérte, hogy a kormány hamarosan véglegesíti a 2024-es költségvetés tervezetét, a koalíciós egyeztetések hétfőn este folytatódnak a szabad demokrata Christian Lindner pénzügyminiszterrel és a gazdasági tárca zöld irányítójával, Robert Habeckkel.

Federal Cabinet meeting
Olaf Scholz ígéri, hogy most már tényleg hamarosan lesz új költségvetési tervezet.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Olyan nagy haladást értünk el, hogy nagy magabiztossággal állíthatjuk: hamarosan képesek leszünk kommunikálni az eredményt” – idézte a Reuters a kancellárt.

A tervezés az alkotmánybíróság döntése miatt késik, amely hatvanmilliárd eurós lyukat ütött a költségvetésben, mert az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a 2021-es pandémiás segélyek árirányítását éghajlatvédelmi projektek finanszírozására. A hárompárti koalíció ezért ismét az alkotmányban rögzített adósságfék felfüggesztésére kényszerült a 2023-as költségvetést illetően, amelyet azonban a választók nem támogatnak.

A fiskálisan konzervatív Lindner azt akarja, hogy jövőre ismét érvényesítsék az adósságféket, amely a 0,35 százalékában maximálja a hiányt. Scholz és Habeck azonban 2024-ben, az egymást követő ötödik évben is érvényben tartaná a felfüggesztést.

Christian LindnerChristian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, recorded as part of the current hour 'BVerG judgment on the supplementary budget 2021' in the German Bundestag in Berlin, November 16, 2023. (Photo by Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
A fiskálisan konzervatív pénzügyminiszter nem akarja, hogy az egymást követő ötödik évben újra felfüggesszék az adósságféket.
Fotó: Florian Gaertner / AFP

Saskia Esken, Scholz szociáldemokrata pártjának (SPD) társelnöke is úgy vélekedett, hogy a héten elkészülhet a költségvetés tervezete. A zöldek szerint szerdára meglehet a megállapodás. Optimistán nyilatkozott a Deutschlandfunk rádiónak hétfőn Christian Duerr, a szabad demokraták (FDP) parlamenti frakciójának vezetője is.

Lindner becslése szerint a 450 milliárd eurós 2024-es költségvetésben mintegy 17 milliárd eurónyi hiány várható. „Ez menedzselhető” – vélekedett Duerr, aki azonban hangsúlyozta, hogy 

muszáj folytatni a konszolidációt, vagyis a kiadások csökkentését.

Bijan Djir-Sarai, az FDP főtitkára azt hangsúlyozta, hogy az alaposság fontosabb a gyorsaságnál, az adóemeléseket azonban elutasította, mert az nem opció a párt számára. „Ez lenne az abszolút legrosszabb irány” – jelentette ki Berlinben.

A hiány csökkentésére a kiadások megvágása a másik opció, amelyet Lindner is támogat, a szociális kiadások csökkentését azonban a hét végén Scholz egyértelműen kizárta. Wolfgang Büchner kormányszóvivő pedig azt is megerősítette, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás sem vita trágya. 

Ezen a téren semmi sem fog változni

– jelentette ki.