Az amerikai szenátus és a képviselőház egy nappal a határidő lejárta előtt, csütörtökön elfogadta az átmeneti költségvetést elkerülhetővé téve ezzel a kormányzati intézmények részleges leállását.

The U.S. Capitol Building
The U.S. Capitol building is seen reflected upon granite slabs during construction on Capitol grounds in Washington, D.C
Az amerikai Capitolium épülete Washingtonban.
Fotó: NurPhoto via AFP

Jó hírünk van Amerikának. Pénteken nem lesz leállás

– jelentette ki Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője.

Az előterjesztést a százfős szenátus jelenlévő tagjaiból 77-en támogatták 18 ellenében. Az ellenszavazatokat republikánus párti szenátorok adták le.

Goldilock-szakaszba lépett az amerikai gazdaság

A választási évben fennáll az amerikai gazdaság túlstimulálásának veszélye, de a geopolitikai kockázatok eszkalálódása is könnyen megtörheti a piaci optimizmust.

A törvényt, amely március elejéig hivatott biztosítani egyes szövetségi hivatalok működését, nem sokkal később a kongresszus alsóháza, a képviselőház is megszavazta 314-108 arányban. Az előterjesztés ellen 106 republikánus párti és két demokrata párti képviselő szavazott a testületben, ahol a republikánusok rendelkeznek többséggel.

A törvény most Joe Biden amerikai elnök elé kerül aláírásra.

Az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek finanszírozására szolgáló korábbi költségvetés január 19-én, illetve egyes intézmények esetében februárban hatályát veszíti, ezért az új büdzsé hiányában az amerikai kormányzat leállása fenyegetett volna amennyiben a kongresszusban nem szavazzák meg az előterjesztést.

Január 7-én ugyan egyezség született az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus vezetői között az Egyesült Államok költségvetésének fő számairól, de a politikai táborok között továbbra sincs egyetértés a források elosztásáról az egyes kormányzati hivatalok között.