Egy év alatt 14 százalékkal ugrott meg a csődöt jelentő brit vállalatok száma, elsősorban a megnövekedett hitelfelvételi költségek, illetve a vártnál gyengébb nyomán. A bezárási hullám főként az építőipari, a vendéglátóipari, illetve a kiskereskedelmi szektorokat érintette.

Westminster,Palace,(houses,Of,Parliament),And,Big,Ben,,London,,Uk, brit,
Elképesztő csődhullám sújtja a brit vállalatokat.
Fotó: Shutterstock

 

Csődhullám söpör végig a brit cégek között

2023-ban 25 159 cég kényszerült lehúzni a rolót az Egyesült Királyságban, a fizetésképtelenné váló cégek száma pedig még decemberben is 2 százalékkal nőtt éves viszonylatban, ami kifejezetten érdekes adat, mivel az év utolsó hónapjában tradicionálisan alacsony szokott maradni a csődök száma.

Az illetékes brit hatóságok az adatok alapján kiemelik: a pandémiás időszak alatt életbe léptetett vállalkozásvédelmi lépések kivezetése óta látványosan megugrott a bedőlő cégek száma – 2023-ban például közel 50 százalékkal több vállalkozás húzta le a rolót kényszerből, mint 2019-ben.

Sarah Rayment, a Kroll tanácsadócég szakértője kiemelte: 

A tavalyi egyértelműen kiugróan nehéz év volt a brit vállalatok számára. Az elmúlt másfél esztendőben a magas a megugró energiaárak és a drasztikusan megdrágult hitelfelvételi költségek rengeteg céget csődbe vittek, közülük kifejezetten sok a zombivállalatok közül került ki

A csődök számának tavalyi növekményét jelentő közel háromezer cég 98 százaléka évi egymillió font alatti árbevétellel rendelkező kisvállalkozás volt.

Tavaly 3200 vendéglátóipari, 2300 építőipari és 2000 kiskereskedelmi cég jelentett csődöt, de 805 informatikai, 750 irodaipari és 688 ingatlankezelő vállalat is bedőlt. Az elemzői konszenzus szerint a cégekre nehezedő nyomás az idén már enyhülhet, mivel a Bank of England a szakértők várakozásai szerint hamarosan megkezdheti kamatvágási dömpingjét. 

A megkönnyebbülés, amelyre a cégek régóta várnak, jó eséllyel elérkezik majd az idén, de lehetséges, hogy csak a második fél évben: a vörös-tengeri feszültségek és az energiaárak lehetséges megugrásának inflációfelhajtó hatását ugyanis egyaránt mérlegelniük kell majd a jegybankároknak

– fejtette ki David Kelly, a PwC csődelemzési osztályvezetője a Bloombergnek.