Mianmar idén már megelőzte Afganisztánt az ópiumtermelésben, miután 2022 áprilisában Afganisztánban a Talibán (az ország tálib vezetése) betiltotta a mák- és a kábítószer-termelést. Ennek eredményeként 2023-ban a becslések szerint 95 százalékkal csökkent az ópium-előállítás az országban – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány az ENSZ jelentésére hivatkozva. Mianmarban a 2021. februári katonai puccs óta tartó polgárháború miatt az ország gazdasági helyzete és általános stabilitása romlik, emiatt pedig felértékelődik az ópiumkészítés mint bevételi forrás.

Afganisztánban a korábban máktermeléshez használt területek jelentős részén búzát kezdtek termeszteni.
Fotó: Omer Abrar / AFP

 

A kormány ellen lázadó csoportok bevételi forrása az ópium

Mianmarban évtizedek óta állítanak elő ópiumot, ami hagyományosan a kormány ellen lázadó csoportok bevételi forrásának számít. Szintén fontos ópium- és heroinforrás a Mianmar, Thaiföld és Laosz határainak találkozásánál található terület, az úgynevezett Arany Háromszög.

A mianmari Shan államban hónapok óta heves összecsapások zajlanak egy etnikai kisebbségeket tömörítő szövetség és a katonai junta között. Az ENSZ jelentése szerint itt, valamint a szintén lázadóknak otthont Chin és Kachin államban nőtt a leginkább a máktermesztésre használt termőföldek kiterjedése. Valószínűsíthető, hogy ha a harcok intenzitása fokozódik, az ópiumtermelés mértéke is nőni fog. Az afganisztáni tilalom – ha tartós marad – a globális opiátmennyiség csökkenését eredményezheti, ami tovább erősíti az ópiumtermelést Mianmarban.

Az opiátok – melyek csillapítják a fájdalmat és nyugodt lelkiállapotot alakítanak ki – mákszármazékok, idetartozik 

  • az ópium, 
  • a morfium, 
  • a heroin és 
  • a codein. 

Már műtrágyát is használnak, és öntözőrendszereket is alkalmaznak

Mianmarban a máktermesztésre használt földterületek nagysága az elmúlt mintegy negyed évszázad során hullámzó volt. 2013-ban egy csökkenő trend vette kezdetét: az akkori közel 58 ezer hektár 2020-ra mintegy a felére,  29 500 hektárra zsugorodott. 2021-ben aztán ismét némileg nőtt a felhasznált terület mérete, 2022-ben már mintegy 33 százalékos volt a bővülés, 2023-ban pedig a becslések szerint 18 százalékot ért el. A máktermelésre használt termőföldek összesített mérete már mintegy 47 100 hektár. 

A termelés is egyre hatékonyabbá vált, ennek eredményeként becslések szerint 2001 óta most a legnagyobb a megtermelt ópiummennyiség az országban. 2021-ben hektáronként 14 kilogramm ópium volt a hozam, 2022-ben már közel 20 kilogramm, 2023-ban pedig hozzávetőleg 23 kilogrammot tett ki. 

Mianmarban becslések szerint 2023-ban 1080 tonna ópium volt az országos termelés, ez 36 százalékos növekedés az előző évhez képest, és a 2001-es 1100 tonna óta a legnagyobb mennyiség.

Mindez jól mutatja a termelési módok fejlődését is: az illegális máktermesztés Mianmarban és Délkelet-Ázsiában hagyományosan vidéki földművesek kisméretű termőterületein zajlott alacsony hatékonysággal, az éves földművelési ciklus részeként, és részben saját felhasználásra. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a kifinomultabb termelési módok és technológiák, mint például a mák sűrűbb és hatékonyabb ültetése, a műtrágya használata, valamint az öntözési rendszerek alkalmazása.

A teljes opiátgazdaság bruttó értéke – amely magában foglalja mind a belföldi fogyasztást, mind az ópium és a heroin exportját – 2023-ban a becslések szerint 1-2,5 milliárd dollárt tett ki, ami az ország 2022-es GDP-jének mintegy 2-4 százaléka. 

Az ópiumtermelésen kívül a szintetikus drogok (különösen a metamfetamin és a drogként is használható ketamin) előállítása terén is bővülés figyelhető meg az országban. Mint azt a kábítószerrel való visszaélést ellenőrző mianmari központi bizottság vezetője a közelmúltban elismerte, a szervezet erőfeszítései a drogkereskedelem felszámolására eddig nem jártak sikerrel.

Hogy áll az ópiumtermelés Délkelet-Ázsiában és Afganisztánban?

Az ópiumtermelés ugyanakkor egész Délkelet-Ázsiában nőtt 2022-ben és 2023-ban egyaránt. A térség régóta az ázsiai és óceániai régió, valamint kisebb mértékben a világ más részeit látja el ópiummal és heroinnal. A térség növekvő kábítószer-előállítása a feketegazdaság bővülő részét adja a kábítószer-kereskedelem, a pénzmosás, a kaszinók működtetése és a különböző csalási módok mellett. 

A máktermesztés Délkelet-Ázsiában szorosan összefügg a szegénységgel, a kormányzati szolgáltatások hiányával, a rossz gazdasági környezettel és az instabilitással. 

Laosz szintén fontos ópium- és heroinforrás, Mianmarral ellentétben azonban az előző, 2015-ös felméréshez képest a máktermesztéshez használt termőterület nagysága 2023-ban itt némileg csökkent (5700 hektárról majdnem 5000-re), és a hozam sem változott érdemben. 

Mianmarhoz hasonlóan Laosz is súlyos gazdasági gondokkal küzd: az országban messze a legmagasabb az a térségben, 2022-ben pedig a nemzeti valuta, a kip 50 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Nem meglepő, hogy Laosz egyre nagyobb szerepet játszik tranzitországként a szintetikus drogok adásvételében.

Ami Afganisztánt illeti, az ópium előállítására szánt mák termesztése évtizedeken át fontos jövedelemforrás volt a vidéki lakosság számára. 2022-ben az ebből származó bevétel az ország teljes mezőgazdasági szektora értékének 29 százalékát tette ki. Miután a Talibán 2022 áprilisában betiltotta a máktermesztést és a kábítószerek előállítását, az ópium előállításához használt művelési terület nagysága 95 százalékkal, a 2022-es 233 ezer hektárról 2023-ban 11 ezer hektárra zuhant vissza. 

Afganisztánban az előállított ópium mennyisége is 95 százalékkal csökkent, a 2022-es 6200 tonnáról tavaly 333 tonnára esett vissza.

A korábban máktermesztéshez használt területek jelentős részén búzát kezdtek termeszteni, ami természetesen jóval kevésbé jövedelmező: 

Tavaly a búzából származó hektáronkénti jövedelem 770 dollár volt, míg az ópium esetében mintegy 10 ezer dollár.

Az egyre gyakrabban lefoglalt metamfetamin-szállítmányok ugyanakkor arra utalnak, hogy az opiátokkal ellentétben a Talibán által bevezetett tilalom ezen a téren nem hatékony.