Afganisztánban növekszik a világon a leggyorsabban a metamfetamintermelés, az országban és a térségben pedig ezzel egy időben jelentősen nőtt a metamfetamincsempészet az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) vasárnap közzétett jelentése szerint. A dokumentum köölték: 2017 és 2021 között csaknem tizenkétszer annyi mennyiséget foglaltak le a hatóságok metamfetaminból, mint korábban.

A,View,Of,The,Inside,Of,A,Clandestine,Methamphetamine,Lab.
A heroinhoz képest a a metamfetamin előállítása sokkal könnyebb.
Fotó: Darwin Brandis

A vélhetően Afganisztánból származó kábítószer eljutott az és a Közel-Kelet országaiba, Délkelet-Ázsiába és Kelet-Afrikába is. Az UNODC rámutatott arra is, hogy jóllehet az országban a tálibok 2021-es hatalomátvétele nyomán visszaesett a heroinkereskedelem, Afganisztán még mindig a világ egyik legjelentősebb ópiumtermelőjének számít.

Míg Afganisztánban 2019-ben összesen kevesebb mint 100 kiló metamfetamint foglaltak le, 2021-ben már 2700 kiló metamfetaminra csaptak le a hatóságok, azonban – megfelelő adatok híján – nem tudni, az elkobzott mennyiséget exportra szánták-e. Angela Me, az UNODC kutatórészlegének vezetője újságíróknak azt mondta, a metamfetamin előállítása vélhetően könnyebb a bűnbandáknak, mivel nem kell megvárni a növekedést, mint a mák esetében.

Ehhez hozzátette: Afganisztánban – a metamfetamingyártásról szintén ismert Mianmar és Mexikó mellett – megtalálható a csikófű nevű növény, amelyben a kábítószerhez is használt efedrin található. A tálibok kormányra kerülésük után betiltották a máktermelést és sok mákültetvényt leromboltak. Abdulmatín Káni, a tálib belügyminisztérium szóvivője az AOP hírügynökségnek azt mondta, hogy a hatóságok már több mint 660 laboratóriumot zártak be és 12 ezer ültetvényre bukkantak, 

a razziákon pedig mintegy 6 ezer  embert letartóztattak. 

Elismerte ugyanakkor, hogy még mindig vannak, akik titokban kábítószerrel foglalkoznak, mivel nem lehet a jelenséget ilyen rövid idő alatt felszámolni. Egy magát megnevezni nem kívánó afgán egészségügyi tisztségviselő a sajtónak azt mondta, körülbelül 20 ezer embert, köztük 350 nőt kezelnek kórházban kábítószerrel – többnyire metamfetaminnal – kapcsolatos problémákkal. Hozzátette, hogy 

az ellátásra szorulók között gyerekek is vannak.

Az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán hatóságai szintén azt közölték, 2019 és 2022 között sokkal több, vélhetően Afganisztánból származó metamfetaminszállítmányra csaptak le, de francia és ausztrál hatóságok is hasonló bejelentést tettek. A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja szerint az Európába irányuló metamfetaminkereskedelem a már bevált heroinkereskedelmi útvonalakat használja a helyi piacokon kristály vagy meth néven ismert szer terjesztésére.

A tálibok szerint erkölcsi romláshoz vezet a zenehallgatás, ezért hangszereket égettek el

Hangszereket égettek el Afganisztánban, azt állítva, hogy a zene erkölcsi romlást okoz. A tálibok több ezer dollár értékű hangszert dobtak a lángokba. A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok számos korlátozást vezettek be, többek között a nyilvános zenélésre vonatkozóan. Ahmad Sarmast, az Afganisztáni Nemzeti Zeneintézet alapítója „kulturális népirtáshoz és zenei vandalizmushoz” hasonlította a hangszerek elégetését.