Feldühítette a német mezőgazdasági termelőket a kormány terve, amely szerint a büdzsé rendbetétele érdekében megvágják az agrártámogatásokat. A gazdák egyhetes tiltakozásba kezdtek hétfőn, országszerte lezárják az utakat, megbénítva a közlekedést.

Farmer protests - Neuhausen
A gazdák nem mondanak le az adókedvezményekről. Fotó: AFP

A traktorok és teherautók már hajnalban gyülekeztek, és a rendőrségi jelentések szerint közlekedési dugókat okoztak a reggeli csúcsforgalomban az utak és az autópályák lehajtóinak eltorlaszolásával. A gazdák szerint ugyanis az adókedvezmények megszűnése el fogja őket lehetetleníteni.

A termelők szövetségének (DBV) vezetője egy hétfőn megjelent interjúban a nyilvánosság szimpátiáját kérte. „Nem akarjuk elveszíteni azt a támogatást és szolidaritást, amelyet a lakosság nagy részétől kaptunk, de nem fogjuk elfogadni a mezőgazdasági ágazatra tervezett adóemeléseket” – mondta a Stern magazinnak.

Olaf Scholz kancellár koalíciója késik a 2024-es költségvetési tervezet véglegesítésével az alkotmánybíróság döntése miatt, amely 60 milliárd eurós lyukat ütött Európa legnagyobb gazdaságának pénzügyein. Azóta egyre mélyül a költségvetési válság. A gazdák fellépése arra kényszerítette a kabinetet, hogy módosítson a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó terveken.

Farmers' protests - Hamburg
Hatalmas közlekedési káoszt okoz a tiltakozás. Fotó: AFP

Ahelyett, hogy egyszerre szüntetnék meg a mezőgazdasági termelőknek a gázolajra adott adókedvezményt, a támogatást idén 40, 2025-ben pedig 30 százalékkal csökkentik, és 2026-tól kivezetik.

A kormány azt a tervet is elvetette, hogy megszüntesse az erdészet és a mezőgazdaság számára a gépjárműadóban biztosított kedvezményes elbánást. A DBV szerint azonban ez nem elég, ezért nem fújták le az egyhetes tiltakozást.

A Deutsche Welle tudósítása szerint a legnépesebb német szövetségi állam, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, Hendrik Wüst megértéséről biztosította a gazdákat, de felszólította őket, hogy tartsák be a törvényeket.

Farmers' protests - Leipzig
Az ellenzék támogatja a gazdákat. Fotó: AFP

A traktorok eddig három szövetségi államban zárták le az utakat az ország északi és keleti részén, és több városban tartanak tüntetéseket, többek között Berlinben, Hamburgban és Münchenben.

Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter felszólította a gazdákat, hogy „forduljanak vissza”, mert a mezőgazdaság így is „jelentősen támogatott szektor”. Az ellenzéki CDU, CSU, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) és a jobboldali populista Szabad Szavazók azonban támogatásáról biztosította a gazdákat.

Az Ifo gazdaságkutató intézet vezetője, Clemens Fuest is egyetért azzal, hogy a kormány adóreformja túlságosan nagy terhet hárít a gazdákra. „Csak azért, mert egy ágazat a nehéz évek után talán most jó szakaszban van, még nem indokolt a terhek ilyen nagy részét rájuk hárítani” – idézte az RND médiacsoport.

Sztrájkra készülnek a vasutasok is

Súlyosbodnak majd a közlekedési fennakadások Németországban, miután sztrájkot hirdetett a magasabb bérekért és a rövidebb munkaidőért a vonatvezetőket tömörítő GDL szakszervezet. A munkabeszüntetés négy napig tart, a személyközlekedésben január 10-én reggel két órakor, a teherszállításban január 9-én reggel hat órakor kezdődik. A GDL a Deustche Bahn negyvenezer munkavállalóját képviseli.