Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, január 8-án hétfőn országos sztrájk veszi kezdetét Németországban. A német kormány megszorításai miatt mások mellett a gazdák, a kamionsofőrök, a közlekedésben és a kereskedelemben dolgozók is megindulnak Berlin felé, hogy aztán január 15-én a Brandenburgi kapunál csúcsosodjon ki az akció.

német, tüntetés, sztrájk
Németország forrong: figyelmeztették az embereket – még most tankolják tele az autóikat, mert üzemanyaghiány jöhet. Fotó: Fabian Sommer / dpa

Németországban nem ritkák a demonstrációk, tömeges megmozdulásokra is gyakran akad példa. A mostani sem előzmény nélküli, ez gyakorlatilag a decemberben megtartott, elképesztő jeleneteket produkáló tiltakozás második felvonása. Akkor több ezer gazda vonult fel Berlinben és öntött trágyát a német főváros utcáira, így kinyilvánítva véleményét a német agráriumot sújtó adóemelésekről.

Amit tehát tavaly év végén megkezdtek, azt folytatják most. A fogadkozás óriási, aztán majd kiderül, mekkora ereje lesz ténylegesen a demonstrációnak. Mindenesetre könnyen lehet, hogy ez lesz minden idők egyik legsúlyosabb sztrájkja Németországban.

Azt javasolják a németeknek, hogy januárban maradjanak otthon

A kockázatot érzékeli is a német média, amely azonban finoman szólva sem viszi túlzásba a közelgő rendkívüli esemény napirenden tartását. Viszont ha a megmozdulás valóban eléri a kritikus szintet, az a német lakosság mindennapi életét is masszívan befolyásolja, erre pedig meg is próbálják felkészíteni őket. Az egyik legnagyobb német lap, a Focus szombaton részletes cikkel jelentkezett arról, mire számítsanak a németek a jövő héttől, és hogyan tudnak alkalmazkodni az esetleges extrém viszonyokhoz.

A Focus az anyagban több javaslatot is megfogalmaz. Először is arra hívja fel a figyelmet, hogy 

a németeknek fel kell készülnie korlátozásokra és hiányra 

az ellátás akadozása miatt. Rávilágítottak, hogy a mozdonyvezetők munkabeszüntetése miatt az emberek egyelőre ne tervezzenek utazásokat vasúton. Még azt se lehet tudni, mikor kezdődik és meddig tart a vasutasok sztrájkja. Azt javasolják, hogy a szomszédok beszéljenek össze, és próbáljanak meg közösen autóval eljutni a munkahelyeikre vagy elvinni a gyerekeiket iskolába. Ha pedig nem feltétlenül szükséges januárban elutazniuk, akkor 

inkább maradjanak otthon.

Egyúttal közlekedési káoszra is figyelmeztettek, mivel várhatóan a tüntetők úttorlaszokat és útlezárásokat is alkalmaznak majd. Nemcsak az autópályákon, hanem a településeken is. 

Hiány a német boltokban és a benzinkutakon

Ami ennél jóval nagyobb probléma, hogy egyelőre lehetetlen felmérni, mit okoz a gazdák és a kamionsofőrök leállása. Egy biztos: a traktorok és a teherautók kiesése fenyegeti az ellátást és az utánpótlást. A prognózisok szerint általános hús-, zöldség- és gyümölcshiány nem valószínű, de ez főképp a nagykereskedők és a termelők készleteinek köszönhető, amelyek eleinte tompíthatják a sztrájk hatásait.

„A fogyasztókra gyakorolt ​​következmények korlátozottak. Még ha az egyéni gazdálkodók abbahagyják is a munkát, ez kezdetben regionálisan lesz csak érezhető” – vélekedik a német lap. Ugyanakkor nem hallgatja el a rosszabb forgatókönyvet sem. Ha ugyanis tartósan nem érkezik élelmiszer és alapanyag, akkor 

január végéig, akár február elejéig is hiányra kell készülniük a háztartásoknak. 

Ez nem valamiféle feltételezés, ugyanis jelenleg is tapasztalható hiány a német boltokban, különösen a rövid szavatossági idejű élelmiszerekből: gyümölcsök, zöldségek, húsok és fagyasztott áruk. A Focus ehhez hozzátette, hogy az ápolószereknél, tisztítószereknél és kozmetikumoknál is tapasztalható kínálati korlát. Ezek egyértelműen a már eddig is zajló munkabeszüntetések eredményei. De a boltok polcainak teljes leürülését nem tartja reálisnak. 

Azt viszont már igen, hogy átmeneti üzemanyaghiány léphet fel, éppen a logisztikai lánc megszakadása miatt. Éppen ezért arra biztatja a járművezetőket, hogy még a hétfői demonstráció előtt tankolják tele az autóikat. Nem zárható ki ugyanis, hogy a tartálykocsik nem érkeznek meg időben a benzinkutakra, így pedig szűk keresztmetszetek keletkeznek.

Nem lesz elég munkaerő a német boltokban

A német kiskereskedelmet nemcsak az ellátási nehézségek sújthatják, hanem a munkaerő elmaradása is, mivel a bolti dolgozók egy része, illetve az egyik legnagyobb kereskedelmi szakszervezet (Verdi) is demonstrál. Ez különösen Észak-Rajna–Vesztfália és Bajorország esetében lehet látványos. Az IKEA áruházaiban minden bizonnyal számítani kell arra, hogy nem lesz elegendő kasszás. A legfajsúlyosabb szereplők, mint az Aldi és a Rewe, viszont nem közölt információkat arról, mire számítsanak a vásárlók.

Mintha háború dúlna Németországban: rakéták, Molotov-koktélok, sebesült rendőrök és több száz letartóztatás – így telt a szilveszter

A számok alapján nagyobb felfordulás volt most szilveszterkor Németországban, mint tavaly. Több rendőr sérült meg, és többeket is tartóztattak le. Százfős csoportok támadtak rá a rendfenntartó erőkre, igaz, ezek tömeges előfordulásáról most nem érkeztek hírek. Molotov-koktélt dobtak viszont egy menetrend szerinti buszra, és egy nyugdíjasotthonba is rakéta repült. Ehhez képest az illetékesek mégis sikerről beszélnek.