BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hétfőtől egész Németország leáll, sosem látott tüntetéshullám kezdődik

Több ágazat is leáll Németországban január 8-tól. A gazdák országszerte tüntetéseket szerveznek, illetve a városok és az autópályák közlekedését is megbénítják. A vasúti közlekedés is leáll, mivel a mozdonyvezetők sztrájkba lépnek.

Németországban január 8-tól több kulcsfontosságú ágazat képviselői is sztrájkba lépnek. A mezőgazdasági termelők hirdettek először egyhetes általános sztrájkot, ehhez csatlakoznak majd a mozdonyvezetők, valamint a fuvarozócégek.

Farmers' protest - Günzburg
Fotó: Stefan Puchner / AFP

Nem ez az első megmozdulás az országban, tavaly decemberben már előfordult, hogy több ezer gazda gyűlt össze, hogy tiltakozzon a kormány megszorításai ellen. A német kormány a 2024-es költségvetésben megvágta a mezőgazdaságra szánt támogatásokat. A megmozdulások azóta is gyakoriak Németországban, de a jövő hétfőn kezdődő sztrájk lesz az eddigi legnagyobb demonstráció.

A kormány tervei szerint többek között megszüntetnék a mezőgazdasági gázolaj támogatását és a gépjárműadó-mentességet a termelők számára. A termelők elnöke, Joachim Rukwied közölte, ha a kormány nem áll el ettől a tervtől, akkor nehéz januárra számíthatnak – írta meg a Nemetoldal.hu.

Mindenhol ott leszünk, olyan formában, amilyet még nem látott az ország

– ígérte Rukwied.

Farmers prepare road blockades
Fotó: Patrick Pleul / AFP

A sztrájkok főleg a nagyobb városokat érintik majd, de az ígéretek szerint Németország szinte minden pontján megjelennek majd a tüntetők. A tartományok fővárosainak nagy részében már bejelentették a felvonulásokat és lezárásokat, és a hírek szerint a német rendőrséghez folyamatosan érkeznek a további bejelentések. Vannak tartományok, ahol az autópályák lezárására is készülni kell.

A német kormány a tüntetések miatt csütörtökön bejelentette, hogy mégsem törlik el a gépjárműadó-mentességet, illetve a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt csak 40 százalékkal csökkentik.

Ám ez a siker nem elég a gazdáknak, a tiltakozásokat és a lezárásokat így is megtartják. Az intézkedéseket nem tartják elegendőnek. Rukwied közölte, hogy egyetlen elfogadható lépés létezik, mégpedig hogy mind a két tervezetet el kell vetnie a kormánynak.

A január 8-án kezdődő tüntetések a tervek szerint egy hétig tartanak majd, de a Német Gazdaszövetség már be is jelentette, hogy január 15-től újabb tiltakozásokat szerveznek Berlinben.

A tüntetések mellett a német vasúti szakszervezet is bejelentette, hogy január 8-tól sztrájkba lépnek. A mozdonyvezetők a heti munkaidejük csökkentését és a fizetésük megemelését követelik a kormánytól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.