Az izraeli kormány jóváhagyta, hogy a Hamász vezette Gázai övezetnek járó, befagyasztott adóalapokat Norvégia kezelje ahelyett, hogy azokat átutalnák a Palesztin Hatóságnak (PA) – közölték vasárnap tisztviselők.

This picture taken on January 3, 2024 shows a view of buildings destroyed by Israeli bombardment in the central Gaza Strip from a position across the border in southern Israel amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: Jack Guez / AFP

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy az 1990-es években kötött ideiglenes békemegállapodások értelmében az izraeli pénzügyminisztérium szedi be az adókat a palesztinok nevében, és havonta átutalja a Palesztin Hatóságnak, amely korlátozott önrendelkezést gyakorol az Izrael által megszállt Ciszjordániában.

Folyamatos volt azonban a vita a megállapodással kapcsolatban, 

Izrael ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy a pénz ne juthasson a Hamászhoz,

amelyet a legtöbb nyugati országhoz és az Európai Unióhoz hasonlóan terrorista szervezetnek tart.

A Hamász 2007-ben, egy rövid polgárháborúban megszerezte a Gázai övezet irányítását a Palesztin Hatóságtól. Ennek ellenére a hatóság legtöbb Gázában foglalkoztatott köztisztviselője megtartotta az állását, és továbbra is az átutalt adóbevételekből kapta a fizetését.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a kormány döntését az adóalapokról Norvégia és az Egyesült Államok is támogatja, ami garancia arra, hogy az működni fog.

A miniszterelnöki hivatal jelezte, hogy a pénzt „semmilyen helyzetben nem utalják át, harmadik fél útján sem, kivéve az izraeli pénzügyminiszter jóváhagyásával”.