Az engedélyek beszerzéséhez szükséges idő a beruházások egyik korlátja tízből nyolc európai vállalkozás szerint, ezért a folyamat felgyorsítását prioritásként kellene kezelni a kontinensen – közölte kedden a BusinessEurope uniós lobbiszervezet.

A csoport 240 vállalkozást megkérdező felmérése szerint a válaszadók 83 százaléka jelezte, hogy az engedélyek beszerzésének ideje és bonyolultsága gátolja a beruházásokat Európában, míg 53 százalék úgy vélekedett, hogy a folyamat súlyos problémát jelent.

Vishay - Construction site
Fotó: Christian Charisius / DPA / AFP

A csoport elnöke, Fredrik Persson szerint a legtöbb tag szerint 

a beruházási környezet Európában rosszabb, mint az Egyesült Államokban vagy Ázsiában, aminek a három fő oka az energia költsége, a túlszabályozás és a hosszadalmas engedélyezési eljárás.

A 36 ország üzleti szervezeteit tömörítő lobbicsoport szerint a következő, 2024 és 2029 közötti Európai Bizottságnak ezért kezelnie kellene az engedélyek kérdését, hogy fokozza az EU versenyképességét – írja a Reuters. Persson szerint ennek nincs költsége, ugyanakkor sokat segít a vállalkozásoknak.

A felmérés szerint a cégek 47 százaléka 1–3 év alatt nyert engedélyt a projektjeihez, míg 16 százaléknak ennél is több időre volt szüksége. Ráadásul nem egy beruházáshoz több engedélyre is szükség volt.

Persson arra is felhívta a figyelmmet, hogy a nemzetközi verseny egyre erősebb, és az Egyesült Államok vagy Ázsia rugalmasabb az engedélyek kérdésében. Példaként említette, hogy egy szélerőműfarm építése kétszer annyi ideig tart Németországban, mint a tengerentúlon, de egy orvosi eszköz engedélyezése esetében is hasonló különbség áll fenn.

Az üzleti lobbi nem azt akarja elérni, hogy nyakló nélkül minden engedélykérelemre igen legyen a válasz, hanem azt, hogy a folyamat legyen gyorsabb.

Idén lép életbe az a törvény, melynek értelmében az unión belül rövidülnek a tiszta energiához kapcsolódó határidők, és a döntés egy nemzeti szervezet hatáskörébe kerül. Persson szerint ez jó kezdő lépés, de az időkorlátot a teljes értékláncon keresztül alkalmazni kellene.