Az gyógyszerügynöksége, az EMA vizsgálja azt a lehetőséget, hogy szélesebb körben engedélyezze a Novo Nordisk szupergyógyszere, a fogyókúrás injekcióként is ismert Wegovy szélesebb körű alkalmazását – írta meg a Handelsblatt. A gyógyszer csökkentheti a stroke és a szívroham kialakulásának valószínűségét a túlsúlyos embereknél.

WegovyThe preparation Wegovy from Novo Nordisk is used to treat type 2 diabetes and as a slimming agent, photographed in Copenhagen, Thursday 23 March 2023.. (Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
Fotó: AFP

Az uniós hatóság hétfőn közzétett dokumentuma szerint a versenyfelügyelet fontolgatja az alkalmazási terület kiterjesztését a stroke és a szívinfarktus megelőzésére. Egy ilyen engedélyezés jelentősen növelheti a dán gyártó esélyét, hogy gyógyszerét bevezessék az európai közegészségügyi rendszerekbe. A készítmény eddig nem volt engedélyezett a közegészségügyben, csupán a magánegészségügyi ellátások során lehetett igénybe venni több országban is.

Az EMA a 2023-ban közzétett Select gyógyszerelemzés eredményei alapján tervezi meghozni a döntését. Eszerint az alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázat már közvetlenül a kezelés megkezdése után jelentkezett a vizsgálatban részt vevő túlsúlyos betegeknél, és ezt a kedvező hatást a szakemberek a Wegovynak tulajdonítják.

Novo Nordisk - Ozempic - Photo IllustrationThe Novo Nordisk pharmaceutical logo is being displayed on a screen alongside pills and a medical vial with a syringe in this photo illustration, taken in Brussels, Belgium, on December 3, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A vizsgálat eredményei szerint a Novo Nordisk gyógyszere ötödével csökkentheti a szívinfarktus, a stroke, illetve a szívbetegség okozta halálozás kialakulásának gyakoriságát. Habár az unióban a gyógyszerek engedélyezésével kapcsolatban az Európai Bizottság mondja ki a végső szót, az esetek döntő többségében az EB követi az EMA ajánlásait.

Új területen vizsgálják a Richter sztárgyógyszerét, októberben zárul a vizsgálatok harmadik fázisa

Azt vizsgálja a Richter amerikai partnere, hogy az antipszichotikum alkalmas-e az úgynevezett autizmus spektrumzavar (ASD) kezelésére.