BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az arany- és ezüstbányászatban érdekelt vállalat eladja oroszországi érdekeltségét

Az adósság átvállalásával veszi meg a Polymetal International oroszországi érdekeltségét a Mangazeya Plus.

Az arany- és ezüstbányászatban érdekelt Polymetal International hétfőn bejelentette, hogy 3,69 milliárd dollárért eladja oroszországi érdekeltségét, annak 2,21 milliárd dolláros adósságával együtt. A vevő a Szergej Jancsukov – szintén orosz üzletember – Mangazeya Mining vállalatához tartozó Mangazeya Plus.

Polymetal International plc
A Polymetal arany- és ezüstbányákból álló portfóliót épített ki több országban. Fotó: Polymetal International PIC

A megállapodás szerint az adósság átvállalása mellett 

a vevő 1,48 milliárd dollárt fizet készpénzben,

amiből 1,43 milliárd dollár az orosz üzletágból származó osztalék összege, amit az eladás befejezése előtt kell rendezni. Az ügylettel kapcsolatos valamennyi kifizetés orosz rubelben történik, nem szankcionált pénzintézeteken keresztül.

A Polymetal International a kapott osztalékból 1,15 milliárd dollárt a csoporton belüli adósság törlesztésére fordít, a fennmaradó, mintegy 280 millió dollár a cég belső pénzügyi tartalékait növeli. Az eladás számos feltételhez kötött, így például el kell fogadnia a részvényesek közgyűlésének.

A Polymetal cégcsoportot 1998-ban alapította Szentpéterváron Alexander Nesis, és azóta arany- és ezüstbányákból álló portfóliót épített ki Oroszországban, Kazahsztánban és Örményországban. 2011 októberében a Polymetal 491 millió font értékű részvénykibocsátást hajtott végre a londoni tőzsdén (LSE), ez volt az első orosz alapítású vállalat, amely prémiumjegyzést kapott az LSE-n. 2011 decemberében a Polymetal International bekerült az FTSE 100 indexébe. Az Ukrajna lerohanása miatt Oroszország ellen életbe léptetett nemzetközi szankciók következtében a Polymetal elhagyta a londoni börzét, jelenleg a kazah asztanai tőzsdén jegyzik a cég részvényeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.