Ariane de Rothschild egyik bankárja néhány hónapja tért vissza a Közel-Keletről, és aggasztó híreket hozott a svájci Edmond de Rothschild Group magánbanknak. Egy nagyra becsült, multimilliomos ügyfél ugyanis közölte vele, hogy a cég egy másik képviselője is meglátogatta – csakhogy a névjegykártyán, amelyet az ügyfél mutatott neki, a Rothschild & Co. logója szerepelt. Ez a vállalkozás pedig egy rivális párizsi cég, amelyet Ariane elhidegült unokatestvérei vezetnek.  

Illustration Rothschild
Rothschild-logó az öt nyíllal, amely az alapító öt fiát jelképezi.
Fotó: Hans Lucas via AFP

Nem ez volt az első eset, hogy egy ügyfél összetévesztette a svájci céget a francia versenytársával, a probléma egyre gyakoribb. Mindkét cég a legendás Rothschild nevet viseli, s mindketten a legendás család örökösei, amely több mint két évszázaddal ezelőtt a frankfurti zsidó gettóból emelkedett ki, és a 19. században a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb dinasztiájává vált. Évtizedekig viszonylag különböző üzleti területeken tevékenykedtek, most viszont 

a rendkívül jövedelmező, 250 ezer milliárd dolláros globális vagyonkezelési iparágon belül ölik egymást a nagyobb részesedésért.  

A Bloombergnek nyilatkozó, a folyamatokat ismerő források szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy a két Rothschild-bankház házassága elkerülhetetlenné válik a birodalom megtartásához.  

Most már hasonló ügyfeleket céloznak meg. Nagyon nagy a verseny, és évszázados nevük nagy előny, amelyet mindketten megpróbálnak maximálisan kihasználni

– mondta Christoph Künzle, a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyetemének vagyonkezeléssel foglalkozó előadója.   

Az agresszív kicsi

A több mint 100 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal a párizsi székhelyű Rothschild & Co. a kisebb a kettő közül, viszont gyorsan teret nyer azáltal, hogy irodákat nyit a gazdagok ugyanazon játszóterein, mint svájci riválisa. 

A cég történetében először 2023 első félévében a vagyon- és eszközkezelésből származó adózás előtti nyereség meghaladta a tanácsadói tevékenységből származó nyereséget. A párizsi cég már 2022 végén megközelítette svájci riválisát a kezelt összegében. 

Az erők egyesítése súlyt adna a Rothschild-bankoknak, amelyek a globális iparági óriásokkal, például a Morgan Stanley-vel, a UBS-szel, a Julius Baerrel, vagy a Banque Pictet-vel szemben még igencsak kispályásoknak minősülnek.               

Konszolidációra van szükség, különösen a kisebb vagyonkezelők esetében

– mondta Nicolas Payen, a Kepler Cheuvreux elemzője.    

Az egyesült Rothschild-bankház még mindig kicsi lenne a befektetési banki és vagyonkezelési óriásokhoz képest, de azért már látszana a palettán; 

mintegy 7 ezer embert foglalkoztatna az Amszterdamtól Los Angelesen át Tokióig elhelyezkedő terjedő irodahálózatában, erős jelenléttel Európában. Az egyesített cég 2022 végén körülbelül 280 milliárd dollárnyi vagyont kezelne, ezzel megelőzve a Lombard Odier-t, a Bank J. Safra Sarasint és a Vontobel Holdingot.   

Privátbankok által kezelt vagyon
 

A közeledés gondolatát a francia ág már korábban is felvetette, de a svájci fél mereven elutasította. A Rothschild & Co. Alexandre de Rothschild ügyvezető elnök és édesapja, David nyíltan szorgalmazzák a fúziót. 

A bank felvásárlásokkal indította be a vagyonkezelési üzletágát, és egész csapatokat csábít át más cégektől.

Továbbra is próbálkoznak az Ariane-nél, eleddig eredménytelenül, holott az 58 éves svájci bankárnőnek több közeli munkatársa is felvázolta ennek előnyeit. Ő azonban hajthatatlan, legutóbb szeptemberben a Le Matin című lapnak adott interjújában közölte, hogy négy lánya „biztosítja az utódlást”.  

Az egyik oldalon van egy gazdasági kényszer, a másikon viszont a személyes büszkeség

– mondta Philippe Pelé-Clamour, a HEC Paris üzleti iskola adjunktusa. „Az egóharcok és viták jelenlegi időszaka viszonylag rövid, ha a két évszázados történelemmel összevetjük... A következő generációban megtörténhet a közeledés” – tette hozzá.    

Meyer,Amschel,Rothschild,(1744-1812),,Founder,Of,The,International,Banking,Family.
Az alapító
Fotó: Everett Collection

A hosszúra nyúlt múlt

Minden különbségük ellenére a két fél közös történelme Mayer Amschel Rothschildig nyúlik vissza, aki pénzügyi birodalmat alapított Frankfurtban az 1800-as évek elején. 

Öt fia közül négyet Londonba, Párizsba, Nápolyba és Bécsbe küldött, hogy ott alapítsanak bázist, a legidősebb otthon maradt. 

(A család címerében az öt nyíl az öt fiúra utal.) A következő 200 évben a család Európa egyik leghíresebb bankárdinasztiáját hozta létre, amely háborúkat és birodalmakat finanszírozott, és hozzájárult a régió gazdasági és politikai történelmének alakításához.

A londoni és a párizsi klán sikertörténete volt. A párizsi ág finanszírozta a forradalom utáni Franciaországot és a második világháború utáni iparágakat, és bankárok generációit foglalkoztatta, köztük két elnököt, Georges Pompidou-t és Emmanuel Macront. Az Egyesült Királyságban az N. M. Rothschild & Sons segített finanszírozni Wellington hercegének a waterloo-i csatában Napóleon felett aratott győzelmét. 2003-ban a londoni és a párizsi fiókok egyesültek, így jött létre a mai Rothschild & Co.

A svájci leány alapítójáról elnevezett versenyjacht – hátszéllel a vagyonkezelési piacon.
Fotó: AFP

Ezzel szemben a svájci cég viszonylag új. 

Az ötödik generációs alapító, Edmond, aki a család francia ágába született, 1953-ban indította el bankját. 

A cég nagyon gazdag embereknek segített diszkréten mozgatni megtakarításaikat egy olyan korszakban, amikor a svájci magánbanki tevékenység kevésbé volt szabályozott, hatékony védelmet kínált a háború utáni Európa magas adóival szemben. 

A két Rothschild-egység különböző szegmensekben működött: a svájci ág a privát banki tevékenységre specializálódott, főleg hazai pályán, valamint Luxemburgban és Monacóban. A párizsi cég pedig a brit ággal egyesülve a globális vállalati piacon tevékenykedett. 

Intrikák

Mint sok gazdag dinasztiának, a Rothschildoknak is megvoltak a maguk családi intrikái és ellenségeskedései. A svájci és a francia unokatestvérek közötti kapcsolatok kínosak voltak. Edmond elágazása a gazdagok bankáraként – ami egy időben a klán leggazdagabb tagjává tette – féltékenységre adott okot.    

A család neve évekig vitás kérdés volt a két fél között.

Az ügy 2015-ben csúcsosodott ki, amikor Ariane – első vezérigazgatói megbízatásakor – bíróság elé citálta a párizsi céget. A vitát 2018-ban egy olyan megállapodással rendezték, amely feloldotta a keresztrészesedéseket, és paramétereket határozott meg a név használatára és védelmére vonatkozóan.