A párizsi tőzsdéről távozóban lévő befektetési bank, a Rothschild & Co. arra számít, hogy az idei nyeresége kevesebb mint a fele lesz a tavalyinak, leginkább az üzletkötések – amelyekben a bank tanácsadóként vesz részt – gyors elapadása miatt.

A Rothschild hétfői közlése szerint az idei év nyeresége 280 millió euró lehet szemben a tavalyi 606 millióval vagy az idei első fél évben elért 125 millióval. A működési nyereség területén kisebb visszaesésre számít a bank, az a tavalyi 967 millió euróról 540 millióra eshet az idén – írja a Reuters.

2023-03-16. Illustration of Rothschild. Rothschild & Co, is a holding company listed on Euronext and controlled by the French and English branches of the Rothschild family. Financial advisory, private banking and asset management and capital, investment and private debt.
FRANCE, 2023-03-16. Illustration de Rothschild. Rothschi
Fotó: AFP

A pénzintézet tájékoztatása szerint az előrejelzés tükrözi a globális tanácsadói és a vállalati kereskedelmi szegmens előtt álló kihívásokat, amelyeket csak részben ellensúlyoz a vagyon- és eszközkezelés jó teljesítménye. A cég ugyanakkor további részleteket nem közölt az augusztus 3-ére várható féléves eredménye előtt.

Az idei első negyedév során mélypontra süllyedt a globális vállalatfelvásárlási és összeolvadási (M&A) piac , miután a magas kamatok, az és a recessziós félelmek hűtötték az üzletkötési kedvet. A Rothschildnál az M&A-tanácsadói bevételek az első negyedév során 29 százalékot estek. 

A Rothschild család holdingja, a Concordia június 8-án nyújtotta be beadványát a francia hatóságok felé a befektetési bank tőzsdei kivezetéséről.

A Concordia szerint a hitelintézetnek nincs többé szüksége tőkére a részvénypiacokról, és a bank tevékenységét jobb hosszabb távon megítélni, mint a rövid távú teljesítménymutatók alapján.