Kína a világ azon országai közé tartozik, ahol a legdrágább gyereket nevelni – állapította meg a neves pekingi YuWa Népességkutató Intézet. Szerdán kiadott jelentésük szerint az egy főre jutó 6,3-szeresébe kerül egy gyerek eltartása 18 éves koráig a világ második legnagyobb gazdaságában, míg ez az arány Ausztráliában 2,08-szoros, Franciaországban 2,24-szoros, az Egyesült Államokban 4,11-szoros, Japánban pedig 4,26-szoros.

Birthrate declines in China
Nagyon drága Kínában gyereket nevelni.
Fotó: Koki Kataoka / AFP

Ehhez azonban azt sem árt tudni, hogy jelentős különbség van a felsorolt államok egy főre jutó GDP-je között, ez a szám Kínában tavaly alig volt magasabb 12 600 dollárnál, míg az Egyesült Államokban meghaladta a 80 ezer dollárt, Franciaországban a 46 ezret. (Egy dollár 359,4 forint.)

Az viszont tény, hogy a gyereknevelés miatt 

csökken a kínai nők munkaideje és ennek következtében a bére is, romlanak a karrierlehetőségeik.

„Mivel a jelenlegi kínai társadalmi környezet nem kedvez a nők termékenységének, a nők számára túl nagy a gyermekvállalás ára, így a kínaiak átlagos termékenységi hajlandósága majdnem a legalacsonyabb a világon” – hangsúlyozza a jelentés, amelynek a társszerzője Liang Csian-zsang, a Ctrip online utazási oldal és egyben a YuWa intézet egyik alapítója.

Kína népessége tavaly már az egymást követő második évben csökkent, 2023-ban feleannyi gyerek született, mint 2016-ban, és a  világ legnépesebb országa címet is átvette tőle India.

Hottest day in Tokyo
Egyre több nő választja család helyett a karriert.
Fotó: Kunihiko Miura / AFP

Egyre több nő nem hajlandó gyermeket vállalni a magas költségek miatt, sem pedig házasságot kötni, inkább a karriert választja annak ellenére, hogy a Reuters tudósítása szerint még mindig gyakori a hátrányos megkülönböztetésük a munkahelyeken.

A jelentés szerint a a nők általában 2106 órával kevesebbet dolgoznak a gyerekük négyéves koráig, ami összesen 63 ezer jüan bérveszteséget jelent ezalatt – ez 8,5 havi minimálbérnek felel meg. (Egy jüan 50 forint.)

Egy gyerek nevelése esetén a nők bére 12–17 százalékkal csökken, az intézet szerint ezért nemzeti szinten „sürgősen szükség van” a gyermekvállalás költségeit csökkentő intézkedések mielőbbi bevezetésére, például készpénz- és adótámogatásokra, jobb gyermekgondozási szolgáltatásokra, egyenlő mértékű szülési és apasági szabadságra, a rugalmas munkavégzés lehetővé tételére és az egyedülálló nők számára a házas nőkével azonos reprodukciós jogok biztosítására.

(FOCUS) CHINA-SICHUAN-LIANGSHAN-SPRING FESTIVAL TRAVEL MOTHER (CN)
A szakértők sürgős intézkedéseket javasolnak a születések számának növelése érdekében.
Fotó: Csou Ke / AFP

Ezzel a jelentés szerint hárommillióval emelni lehetne a születendő gyermekek számát,

ami rendkívül fontos, mert tavaly a termékenységi ráta mindössze 1,0 volt Kínában, az egyik legalacsonyabb a világon.

„Ha a jelenlegi rendkívül alacsony termékenységi rátát nem sikerül javítani, akkor Kína népessége gyorsan csökkenni és öregedni fog, ami jelentős negatív hatással lesz az innovációra és a nemzet általános erejére” – figyelmeztet az intézet.