Akár a rövid távon negatív, de hosszabb távon pozitív forgatókönyv is érvényesülhet, azaz az olajtermelők annak ellenére dönthetnek a kínálat kismértékű növeléséről, hogy az olajár viszonylag stabilnak mondható, ami alapvetően a kereslet-kínálat egyensúlyára utal. 
A Bloomberg emlékeztet: novemberben Szaúd-Arábia, és Oroszország vezetésével a kartell 2,2 millió hordós napi termeléscsökkentésről döntött azért, hogy az olaj árát 80 dollár körül stabilizálja. Ez – a grafikonok tanúsága szerint sikerült is –, a Brent 82-83 dollár körül horgonyoz egy bő hónapja.

An oil derrick, a well head pump arm with frame, silhouetted against the evening sky. Oil business.
Vajon felpörgetik-e a kitermelést az OPEC+-tagjai?
Fotó: Getty Images


Érdemes felidézni a döntés akkori kommunikációját, amely így szólt:

Ha a stabilitást elértük, akkor fokozatosan ki lehet vezetni ezt a csökkentést.

Miután az olajkartellnek hetekkel előre meg kell terveznie a kínálat alakítását, a második negyedévre vonatkozó döntésnek hamarosan itt az ideje.

Ugyanakkor hivatalos ülés összehívására nincs nagy esély, sokkal inkább az informális, egyéni találkozókon való megegyezés körvonalazódik. Tisztviselők már utaltak is arra, hogy az informális egyeztetések elkezdődtek.

A Brent árfolyama 1 hó
 

Ennyit? Többet?

Az olajkartelltől kiszivárgó vélemények egy része szerint a piaci viszonyok nem indokolják a kitermelés növelését. Ugyanis az olajárak – még, ha magasabbak is, mint tavaly év végén – nem elég magasak a kitermelés felpörgetéséhez. Nézetüket erősíti, hogy januárban több fennakadás, köztük a hideg időjárás Amerika nagy részén is csökkentette a kínálatot. 

Most a finomítók karbantartásának időszaka közeleg, ami nyilvánvalóan globálisan csökkenti kínálatot.

A 2,2 millió hordós csökkentés fenntartása mellett érvelők azt mondják, szinte vakon döntenének, nincs elegendő információjuk, ugyanis a kínai holdújév, illetve a karácsonyi időszak csökkentik az olajkeresletet, így tehát jobb kivárni a kitermelési szint változtatásával.

Összességében azonban az olajpiaci helyzet inkább a kibocsátás növekedésének kedvez. 

A Brent ára alig marad el a 85 dollártól, az azonnali árak jelentős felárral forognak a határidős szállításokhoz képest, és a finomítói árrések is kilőttek. Az olajfinomítók helyzetét az elmúlt fél év legjobb árrései könnyítik meg, ami azt jelzi, hogy a benzin- és gázolajfogyasztás egészséges szinten van.

Pala-para

Stratégiai szempontból a termelés növelésének van még egy előnye az OPEC+ számára. Ha a kartell átmenetileg letöri az olaj árát, azzal megakadályozza, hogy az Egyesült Államok felpörgesse a palaolaj-termelést. Ez ugyanis 80 dolláros árszint alatt nem valószínűsíthető. Összességében az egyértelmű, hogy a kartell számára kisebb veszteséget jelent az átmenetileg alacsonyabb olajár, mint a palaolajtermelés felpörgése – így tehát a termelésnöveléssel nem szabadna várni a kartellnek júniusig.

An oil worker's arms reach toward a well drill, at an oil field in Southern California.
Fotó: Getty Images

De ki fogyaszt?

Összességében most kedvezőbbek a világgazdaság kilátásai, mint novemberben, a csökkentésről szóló döntés meghozatalakor voltak.

Az indiai kereslet erősnek tűnik – A jövőben ez igen meghatározó lehet globálisan is, de az európai adatok sem rosszak. 
A kínai olajfogyasztás brutális növekedését viszont fölösleges várni – állítják az Eurasia Group szakértői.

A kínai üzemanyag-kereslet fokozatos növekedése, amely az olajipar motorja volt az elmúlt két évtizedben, megszűnt.

– áll az elemzésükben. Állításukat azzal támasztják alá, hogy az elmúlt időszakban az építőipar, és az autóipar használt brutális mennyiségű feldolgozott terméket, de mára ez a két szektor „kimerült”. 

A tanácsadó cég szerint napi 250 ezer hordó és 350 ezer hordó közötti keresletnövekedés várható,

ami kevesebb, mint a fele a 2019-esnek, és a kereslet nem is tér vissza a 2015-2020 között mért napi millió hordós szintre.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint Kína elveszíti helyét Indiával szemben, amely 2030-ig a globális olajkereslet elsődleges mozgatórugója lesz. A kínai olajfogyasztás csupán azért ért el rekordot tavaly, mert az alacsony árak időszakában az ázsiai gazdaság „nagybevásárlást” tartott a piacon, és felhízlalta raktárkészleteit – idézi fel a helyzetet a JP Morgan, amely idénre 530 ezer hordós napi kínai növekedést vár. Szakértők a CNBC-nek azt is hozzátették, hogy az elektromos autózás gyors terjedése is gátat szab a határtalan kínai fogyasztásnövekedésnek. 

Megjelentek a márciusi üzemanyagárak: péntekig tart az árcsökkenés
 

Egyelőre véget ért az üzemanyagárak csökkenése Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis péntektől, március első napján nem kell üzemanyagár változásra számítani a hazai benzinkutakon, miután a benzin és a gázolaj beszerzési ára is változatlan marad.