Közélet

Kínának is bemosott az EU a 13. szankciós csomaggal, már kétezres a feketelista

Megszavazta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni tizenharmadik szankciós csomagot. Az új intézkedések már a korábbi szankciókat aláásó, nem orosz cégeket is célba veszik. Négy kínai vállalat is felkerült a feketelistára, ami feszültséget okozhat az unió és Peking között.

Az Tanácsa az Ukrajna elleni folytatódó háborúra tekintettel elfogadta a tizenharmadik szankciós csomagját, amely az orosz háborús erőfeszítésekhez segítséget nyújtó vállalkozásokat is sújtja.

Russian,And,Eu,Flags,Covered,By,Black,Smoke,,Concept,Picture
Elfogadta az unió a tizenharmadik szankciós csomagot, amely a kínai cégeket is támadja.
Fotó: Shutterstock

A tanács pénteki brüsszeli közleménye szerint a szankciós lista az újabb csomag részeként 106 ember és 88 szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért. 

Ezzel kétezer fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt, válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

A korlátozó intézkedések elsősorban a védelmi és katonai szektorban tevékenykedő azon vállalatokat és szervezeteket, illetve képviselőiket érintik, amelyek fejlett technológiával és katonai termékekkel látják el Oroszországot, bizonyítottan támogatva Moszkva háborús erőfeszítéseit. A szankciós csomag emellett nagy hangsúlyt fektet az intézkedések kijátszása elleni küzdelemre, és célba veszi az Ukrajnából elhurcolt gyermekeket átnevelő, orosz működtetésű intézményeket is – tették hozzá.

Kína, Törökország, India, Szerbia

Ahogy arról a Világgazdaság már írt, a 13. szankciós csomag már azokat a cégeket is célba veszi, akik a korábbi szankciók kijátszása érdekében működnek együtt Oroszországgal. Ezek többek között kínai, török, indiai és szerb cégek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már decemberben értesítette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy listázzák azokat a kínai vállalatokat, amelyek katonai és polgári célú termékeket szállítanak Oroszországnak. Bár az új javaslat értelmében az EU csak azokat a vállalatokat sújtaná, amelyek aktívan aláássák a szankciókat, mégis ez lenne az első alkalom, hogy nyíltan kínai vállalatokat vesz célba.

A javaslat értelmében 

az uniós cégeknek tilos kereskedniük a szankciós listára felvett négy kínai vállalattal, valamint egy kazahsztáni, egy thaiföldi, egy törökországi, egy Srí Lanka-i, egy indiai és egy szerb vállalattal. Emellett a listára felkerült további tizenegy oroszországi cég is.

 

kína Ukrajna Oroszország szankció
Kapcsolódó cikkek