Tavaly az Egyesült Államok a becslések szerint napi 12,9 millió hordó olajat termelt, két és félszeresét, mint a szaúdiak. Ez rekordnak számít, ráadásul ezzel az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajtermelője. Ám a termelés közelíthet a tetőzéshez, mert amíg tavaly napi 1 millió hordóval bővült a kitermelés, az idei évben már csak 170 ezer hordós növekményt prognosztizálnak. Ami a legkisebb évi növekedés lenne 2016 óta, eltekintve a pandémiás leállástól.

Texas Oil Companies Prepare For Surge
Fotó: NurPhoto via AFP

A termelés tetőzése azért valószínű, mert az elmúlt években a profitban úszó olajcégek a költséges beruházások helyett az osztaléktermelésre álltak át, hogy megtartsák a globális zöldülés miatt megtizedelődött befektetői táboruk maradékát. Az Egyesült Államokban működő olajfúró tornyok száma 2022 vége óta közel 20 százalékkal, mintegy félezerre csökkent a Baker Hughes olajmező-szolgáltató cég szerint.

Mindeközben a legaktívabb amerikai olajtermelő területen a Permi-medencében fúziós hullámot indított az olajkészletek kimerülése. A jelenlegi technológiával a Permi-medencében működő nagyobb vállalatok 25 évi kitermelhető készlettel rendelkeznek, míg a kisebbeknek legfeljebb évtizedes jövőjük van az iparágban. A másodlagos készletek kitermelése pedig technológiai váltást igényel, ami elképzelhetetlen tőkeerős szakmai befektetők nélkül. Az Occidental Petroleum vezetője nemrégiben már 

közelgő nyersolajhiányra figyelmeztetett.

 Mondván, két éven belül hiánycikké válhat a kőolaj.