Olaf Scholz elismerte, hogy a kormánykoalíció döcögősen működik, és ebben minden felelőssége megvan. Mint ahogy a Die Zeit című hetilapnak mondta: „Kancellárként felelősséggel tartozom a kormányért. Pont. Tehát abszurd lenne azt mondani, hogy semmi közöm hozzá.”

Ukraine Aid In Focus At Crucial EU SummitBRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 01: Olaf Scholz
Federal Chancellor of Germany talks with media during the press conference at the end of the EU Summit on February 01, 2024 in Brussels, Belgium. Heads of the 27 European Union states meet in the Belgian capital to discuss the 2021-2027 budgetary plan, whilst focusing on Hungary's blocking of a 50 billion Euro (54 billion USD) military and financial support package for Ukraine. (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
 Olaf Scholz annak ellenére nem gondolkozik lemondáson, hogy kancellársága alatt a pártja támogatottsága jócskán visszaesett, a német gazdaság pedig recesszióba fulladt. 
Fotó: Getty Images

Scholz ezt a megnyilvánulását önkritikaként jellemezte, ugyanakkor határozottan kijelentette azt is, hogy nem gondolkodik lemondáson.

Scholz kezei közül kicsúszott az irányítás

Scholz eddig a megszólalásáig végig azt képviselte, hogy minden rendben van kormányzásával, annak ellenére, hogy a történtek ennek szöges ellentétét mutatják – írta a Bloomberg, amely idézte a Der Spiegel korábbi címlapszövegét: „Egy mindent tudó bukása.”

Olaf Scholz kancellársága alatt a német gazdaság gyakorlatilag romba dőlt, a költségvetést a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek ítélete, és évtizedek óta először a szélsőjobb olyannyira előretört, hogy mára a második legerősebb erővé vált a politikai palettán. Igaz, az Alternatíva Németországért (AdF) támogatottsága az elmúlt napokban egyes területeken visszaesett, de még mindig jelentős szerepet játszik.

A közvélemény-kutatások szerint Scholz pártja, a szocdem SPD már csak a harmadik legerősebb, 14 százalékkal, a felmérések pedig semmi jót nem mutatnak az őszi tartományi választásokra nézve. Türingiában például az SPD akár az 5 százalékos bejutási küszöböt sem érheti el, amivel kikerülhet a regionális parlamentből.

A párt gyengülése erodálja Scholz erejét a parlamenti képviselők közt.

„Egyszerűen már nincs több pénzünk” – mondta Carsten Schneider, az SPD képviselője a közelmúltban. Így pedig nehéz lesz visszaemelni Németországot a globális politika és gazdaság fősodrába.

Szakadékba zuhant Olaf Scholz népszerűsége, saját pártja is kirúgná

Csak minden ötödik szavazó van megelégedve a kancellár munkájával. S bár a német kormánynak még nem kellett ennyi problémával megküzdenie, kétségtelen, hogy a legtöbbért Olaf Scholz koalíciója is felelős.