Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz az Európai Uniónak fegyveriparának fellendítésére, hogy „hadigazdasági módra” válthasson válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára – számolt be a Reuters.

National tribute ceremony to Jacques Delors in Paris
Fotó: Anadolu via AFP

Az EU tisztviselői szerint Thierry Breton, az európai ipari biztos javaslatokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy ösztönözze az uniós országokat, hogy több fegyvert vásároljanak közösen európai vállalatoktól, és segítse az ilyen cégeket a termelési kapacitás növelésében.

„Módosítanunk kell a paradigmán, és át kell lépnünk a hadigazdasági üzemmódba. Ez azt is jelenti, hogy az európai védelmi iparnak több kockázatot kell vállalnia a mi támogatásunkkal” – mondta Breton a csomagot ismertetve. A politikus szerint, Donald Trump újabb amerikai elnöki ciklusának lehetősége azt jelenti, hogy Európának többet kell tennie önmaga védelmében.

„A jelenlegi geopolitikai körülmények között Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért, függetlenül attól, hogy szövetségeseink négyévente választásai milyen eredményt érnek el” – mondta Thierry Breton. Oroszország ukrajnai háborúja számos európai országot késztetett arra, hogy növelje védelmi kiadásait. Egyes uniós tisztviselők azonban azzal érvelnek, hogy a tisztán nemzeti erőfeszítések kevésbé hatékonyak, és azt szeretnék, hogy az uniós szervek nagyobb szerepet játszanak a védelmi iparpolitikában.

Breton javaslatai között szerepel az amerikai külföldi katonai értékesítési rendszer európai változatának elkészítése, amely új lapot nyitna a fegyver kereskedésben, miután ennek értelmében az Egyesült Államok segítene az uniós kormányoknak abban, hogy amerikai fegyvergyártó cégektől vásároljanak. Egy másik javaslat lehetővé tenné, hogy az EU arra kényszerítse az európai fegyvergyártó cégeket, hogy válság idején előnyben részesítsék az európai rendeléseket.

Ahhoz, hogy a javaslatok valósággá váljanak, az EU 27 nemzeti kormányának – amelyek gyakran vonakodtak a védelmi és katonai kérdésekben való hatalmat átadni – és az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lesz.
A javaslatokat a NATO is alaposan tanulmányozni fogja, és kijelentette, hogy üdvözli az EU erőfeszítéseit az európai védelem segítésére, de figyelmeztetett, hogy ezek nem duplikálhatják meg a transzatlanti szövetség munkáját, és nem ütközhetnek azzal.

Breton csomagja várhatóan mintegy 1,5 milliárd euró (1,63 milliárd dollár) új forrást tartalmaz 2027 végéig – ami a Reuters szerint szerény összeg a nagyszabású védelmi beszerzések világában. Az Európai Bizottság már lekülönített 1,5 milliárd eurót, de Breton meg akarja duplázni ezt az összeget.

A tisztviselők szerint a csomag olyan jogi keretet hoz létre, amely sokkal összehangoltabb kiadásokat tesz lehetővé az elkövetkező években, ha az EU hajlandó leszurkolni a pénzt. Breton 100 milliárd eurós külön uniós alap létrehozását kérte védelmi projektekre.

Fontos, hogy míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy második ciklusa esetén védelmi biztosi posztot hoz létre, Breton azzal érvelt, hogy nincs szükség ilyen szerepre.