Nemzetközi gazdaság

Az izraeli háború 155. napja – Erdogan megint Hitlerhez hasonlította Netanjahut

Recep Tayyip Erdogan megismételte tavaly decemberi szavait, miszerint az izraeli miniszterelnök tettei leginkább Adolf Hitler cselekedeteivel hasonlíthatók össze.

A török elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és más izraeli politikusokat Hitlerhez, Mussolinihez és Sztálinhoz hasonlította, mondván, gázai bűneik nácikká változtatták őket közölte az al-Dzsazíra a török Anadolu ​​hírügynökségre hivatkozva.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
ANKARA, TURKIYE - JANUARY 22: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks with the first Turkish space traveler, Alper Gezeravci, currently conducting scientific researches on the International Space Station, during their video call meeting in Ankara, Turkiye on January 22, 2024. Murat Kula / Anadolu (Photo by Murat Kula / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: Murat Kula / AFP

Recep Tayyip Erdogan Isztambulban tartott beszédet, és a muzulmán nemzeteknek címezve azt mondta, szerinte megbuktak a palesztinok ügyében, mondván: 

A kétmilliárd lakosú iszlám világ nem teljesítette kötelességét.

Hangsúlyozta, hogy Törökország a maga részéről „határozottan támogatja” a Hamász palesztin csoportot, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Izraelt a nemzetközi jog szerint felelősségre vonják „mészárlásaiért”.

Erdogan Izrael egyik legkeményebb kritikusa volt a gázai háború során. Nem először hasonlítja az izraeli kormányfőt Adolf Hitlerhez. Tavaly decemberben azt mondta, hogy a Netanjahu ugyanazt teszi, mint a véres kezű diktátor. 

Mi a különbség Hitler és közte? Lassan azt érik el, hogy hiányoljuk Hitlert. Netanjahu mivel tett kevesebbet, mint Hitler? Semmivel sem

fogalmazott a török elnök.

Ezt követően Erdogan visszahívta Törökország tel-avivi nagykövetét is, majd azt követelte, hogy az izraeli parancsnokokat és politikai vezetőket állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé háborús bűncselekmények miatt.

 

16:29

Egy toronyházra mért csapást az izraeli hadsereg az egyiptomi határnál

Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült, mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont.

erdogan izraeli háború izraeli-palesztin konfliktus Benjámin Netanjahú Aljazeera
Kapcsolódó cikkek