Évtizedek óta nem koncentrálódott olyan hatalmas az indiai társadalom leggazdagabb 1 százalékának a kezében, mint 2023 végén – derült ki a World Inequality Lab nevű kutatóintézet jelentéséből. India leggazdagabbjainak tulajdonában van az ország vagyonának mintegy 40 százaléka. Ez az arány 1961 óta nem volt ilyen magas – hívták fel a figyelmet a jelentésben, amelyben kiemelték azt is: a népesség leggazdagabb 1 százalékának kezében összpontosul a jövedelmek 22,6 százaléka.

India
Fotó: AFP

A World Inequality Lab kutatói szerint a mélyülő szakadék hátterében az állhat, hogy megfelelő oktatás híján tömegek rekedtek alacsony jövedelmű munkakörökben, és a társadalom alsó és középső rétegében nem volt lehetőség a gyarapodásra.

A Forbes amerikai üzleti magazin milliárdosokat listázó rangsora szerint míg Indiában

1991-ben még csak egy olyan emberről tudtak, akinek vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt, 2022-ben már 162 milliárdost tartottak számon.

Ázsia két leggazdagabb embere, Mukes Ambani, a Reliance Industries elnöke és ügyvezető igazgatója, valamint Gautam Adani, az Adani Group multinacionális konglomerátum alapítója és elnöke szintén indiai.

Narendra Modi indiai kormányfőt 2014-ben gazdasági reformok és fejlesztések ígéretével választották meg. Bírálói szerint az utóbbi két ciklusban szélesedett a szakadék a gazdagok és a szegény vidéki lakosság között, miközben az indiai gazdaság 2023 utolsó negyedévében 8,4 százalékkal növekedett. A legnagyobb ellenzéki erő, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) az április közepi parlamenti választás előtti kampányban már több alkalommal is felvetette, hogy Modi kormánya túlságosan közel áll az ország milliárdosaihoz.

India lehet az új Kína, az ázsiai óriás a csipgyártás terén is előretörne

India előnye a hatalmas népessége és a képzett fiatalok számának növekedése, a kormány pedig csipgyártó nagyhatalommá tenné az országot. Az ázsiai óriás az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik haszonélvezője, és még az orosz–ukrán háborúból is profitál.