Érdekes tendencia figyelhető meg Németországban, ahol 2012 óta a gépész- és folyamatmérnöki elsőéves hallgatók száma 32 százalékkal, az ipari mérnökök száma 28 százalékkal, a villamosmérnökök és informatikusok száma pedig 23 százalékkal csökkent – számolt be róla a Bild.

Students,Of,The,University,Greifswald,,On,November
Főleg lányokat, nőket terelnének műszaki pályára a németek nyílt napok szervezésével.
Fotó: Wilhelm Hermann / Shutterstock

Ugyanebben az időszakban a szociális munka és a pszichológia elsőéves hallgatóinak száma 30 százalékkal nőtt. Tavalyelőtt a német egyetemek és főiskolák top 10-es listáján csak három műszaki jellegű szakirány szerepelt – a felmérés a matematika, informatika, természettudományok és technológia tárgyakat sorolja ide. A három legnépszerűbb műszaki terület az informatika, a gépipar és az üzleti informatika.

Jörg Friedrich, az oktatási osztály vezetője elmondta a BILD-nek:

Nagyon aggódunk amiatt, hogy az elsőéves gépész- és villamosmérnöki hallgatók száma ilyen meredeken csökken, tagvállalataink körében a szakemberhiány az első számú probléma!

Ez a tendencia riadalmat keltett a VDMA ipari szövetségnél (943 ezer munkahely, 244 milliárd eurós forgalom), amely számos vezető német vállalatot képvisel. Ráadásul a zászlóshajónak számító autóiparban is komoly gondot jelent a szakképzett munkaerő hiánya.

Sok fiatal számára világosabb, hogy mit csinál egy orvos, egy tanár vagy egy pék, mint egy villamosmérnök feladatai. Ezen változtatnunk kell – nyilatkozta Friedrich, aki abban látja a megoldást, hogy főleg nőket, lányokat terelnének a műszaki pálya felé nyílt napok szervezésével.