BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Polished,Titanium,And,Aluminum,Rods,And,Pipes, polished titanium and aluminum rods and pipes

Pórul járhat Európa az orosz alumínium elleni szankciókkal

Hiányt idézne elő, ha az Európai Unió az elkövetkező hónapokban betiltja az orosz alumíniumot. A problémát csak részben enyhítené az Európában leállított kapacitások újraindítása. Az unió a hiányzó mennyiséget Ázsiából pótolhatja, viszont az európai és az amerikai vevők versenye felhajthatja a fém árát.

Az Európai Unió hónapok óta tárgyal az orosz alumíniumimport betiltásáról névtelenségüket kérő források szerint. A februári szankciós csomag közel 200 magán- és jogi személyre terjedt ki, de nem tartalmazott szektorális lépéseket, így a könnyűfémet sem érintették. Azonban a bennfentesek elárulták a Reutersnek: az Európai Bizottság hamarosan újabb importtilalmat tartalmazó csomagot javasolhat a tagállamoknak.

Polished,Titanium,And,Aluminum,Rods,And,Pipes, polished titanium and aluminum rods and pipes
Az unió még nem hozott szankciókat az orosz alumínium ellen. Fotó: Irina Zabara

Az orosz alumínium kiesése miatt az öreg kontinens több mint 500 ezer tonnás hiánnyal nézhet szembe: tavaly az orosz alumíniumrudak az EU importjának 8 százalékát adták 512 122 tonnával. Ez csökkenés a 2022-es 12 százalékhoz és a 2018-as 19 százalékhoz képest, de még mindig jelentős mennyiségnek számít. A problémát csak részben enyhítené az Európában leállított kapacitások újraindítása.

Az unió a hiányzó volument Ázsiából pótolhatja, viszont az európai és az amerikai vevők versenye felhajthatja a fém árát. Tavaly az amerikai import 0,4 százalékát tette ki az orosz alumínium 16 902 tonnával, ami erőteljes zsugorodás a 2018-as 9 százalékhoz viszonyítva. Az amerikai cégek a geopolitikai feszültségek és a vámok miatt a közel-keleti, ázsiai beszállítók felé fordultak az elmúlt években.

Így aztán a térség vállalatai nem lesznek képesek gyorsan és teljes mértékben pótolni az európai hiányt. 

A közel-keleti országokból, köztük az Egyesült Arab Emírségekből és Bahreinből származó alumíniumért folytatott vetélkedés gerjesztheti az inflációt, miután a könnyűfémet számos iparágban alkalmazzák, például az elektromos járműveknek is fontos összetevője. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a húszik vörös-tengeri támadásai miatt már most drágább a szállítás a régióból.

Egyszer már pánikot okoztak a szankciók

A legnagyobb orosz gyártónak számító Ruszal és tulajdonosa, Oleg Gyeripaszka ellen évekkel ezelőtt vezettek be szankciókat. Washington ugyanis 2018-ban azzal vádolta Moszkvát, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, ezért büntetőintézkedéseket rendelt el üzletemberekkel és az irányításuk alatt álló vállalatokkal szemben. 

A Putyin-közelinek kikiáltott Ruszal esetében az átláthatatlan a tulajdonosi kör okozott problémát. Akkor Gyeripaszka másokra íratta tulajdonrészét, eleget tett a függetlenség követelményinek, így a szankciókat visszavonták. Viszont a büntetőintézkedések bejelentetése után az alumínium ára a londoni fémtőzsdén (LME) néhány nap alatt 35 százalékkal nőtt.

Az elemzők egy része nem aggódik: szerintük az új tilalom esetén az áremelkedés valószínűleg nem terjedne olyan mértékben, mint 2018-ban, mivel Ázsiában többlet van, az orosz kínálat pedig Kínába irányulna. A távol-keleti ország már most is az orosz alumínium egyik fő célpontja az olaj és a gáz mellett a háború kitörése óta.

Ukrajna elveszítheti az energiaháborút az oroszokkal szemben

A legnagyobb ukrán magánkézben lévő áramtermelő vezetője szerint az amerikai támogatás késedelme gyengíti Kijev képességét, hogy ellenálljon az áramellátás elleni támadásoknak. A Világbank novemberben 12 milliárd dollárra becsülte az ukrán energiaszektorban a háború során keletkezett károkat, felmérése szerint 2022„2023 telén az ország energetikai infrastruktúrájának több mint 50 százaléka károsodott. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.