Ukrajna elveszítheti az Oroszországgal szembeni energiaháborút, ha a megrekedt amerikai támogatás nem érkezik meg hamarosan – figyelmeztetett az ország legnagyobb magánkézben lévő áramtermelőjének vezetője.

Tilihul wind farm
A DTEK egyik szélturbinája – a megújulók segíthetnének az ukrán energiaellátási gondokon.
Fotó: NurPhoto via AFP

A DTEK vezérigazgatója, Maxim Timcsenkó a Financial Timesnak nyilatkozva közölte: 

kétévnyi harc után nem engedhetjük meg magunknak, hogy elveszítsük ezt az energiaháborút. 

Ahogy 2022-ben, Oroszország az idei tél előtt is fokozta az ukrán energiarendszer elleni légitámadásait. 

Ukrajna győzelme nemcsak a frontvonalban lévő embereken múlik, hanem azon is, hogy a gazdaságunk hogyan marad életben. Hogyan működnek tovább az iparágaink és a rendszeres üzleteink

– mondta Timcsenkó. Az áramellátás „nyáron és télen egyaránt fontos”.

A Világbank novemberben 12 milliárd dollárra becsülte az ukrán energiaszektorban a háború során keletkezett károkat, felmérése szerint 2022/2023 telén az ország energetikai infrastruktúrájának több mint 50 százaléka károsodott. Ukrajna kezdetben jobban felkészült és képes volt megvédeni az energetikai infrastruktúráját a tél első hónapjaiban, de az utóbbi hetekben „egyre több drón és több rakéta éri el célját” – mondta Timcsenko.

Egymillió háztartás szenvedett el áramkimaradást

„Minden héten helyreállítjuk az elektromos berendezéseinket, de az az érzés, hogy egyre védtelenebbek leszünk, jelentősen erodálja az önbizalmunkat” – mondta az energetikai vezető. A vállalat, amely Ukrajna áramszükségletének mintegy 20 százalékát biztosítja, több mint 9700 támadást regisztrált az infrastruktúrája ellen a 2022 februárjában kezdődött teljes körű invázió óta. Közel 160 támadás a vállalat hőerőműveit érte–- közölte a DTEK. Csak idén 150 támadást szenvedett el a vállalat, miközben több mint egymillió háztartás és vállalkozás szenvedett áramkimaradást a DTEK területein.

A tél végéhez közeledve csökken az energiaigény, de Timcsenkó óva intett attól, hogy a következő hat hónapban „lazítsunk”, csak azért, „mert nyáron nem lehet megfagyni”. 

Tilihul wind farm
Fotó: NurPhoto via AFP

Elmondta, hogy Ukrajna többek között a megújuló energiaforrások bővítésével növelheti ellenálló képességét az orosz támadásokkal szemben. Egyetlen kritikus robbanás egy erőműben egy pillanat alatt hatalmas mennyiségű villamos energiát kapcsolhat ki, ez a veszély azonban nem áll fenn mondjuk a szélerőművek esetében. Ott 

az áramtermelést több turbina adja, ezeket nehéz egyetlen csapással kiiktatni.

A DTEK tavaly májusban állított üzembe egy 114 megawattos szélerőművet, az idén 500 megawattra tervezi növelni a kapacitást. A távlati tervek között egy másik, 650 megawattos kapacitás kiépítése is szerepel, Kijevtől délre. Elismerte, hogy a biztonsági aggályok miatt a külföldi vállalatoknak nehéz lenne most dollármilliókat költeniük Ukrajnában fejlesztésére, de el kellene kezdeniük az előkészületeket arra az esetre, ha az ukrán légvédelem megerősödik.