Az Egyesült Államok fontolgatja az orosz alumíniumimport korlátozását, a Londoni Fémtőzsde (London Metal Exchange) pedig felmérést végez a tagjai körében arról, hogy kitiltsa-e az oroszokat a kereskedésből. Az orosz alumíniumra egyelőre nem vonatkoznak szankciók, több külföldi cég azonban önként úgy döntött, hogy nem vásárol többet, míg mások, például az amerikai gyártó, az Alcoa azért lobbizik, hogy ez a kulcsfontosságú alapanyag is kerüljön a büntetőintézkedések hatálya alá. Egy ilyen szankció a Ruszalt érintené, amely a világ alumíniumtermelésének mintegy hat százalékát adja.

Aluminium Production at United Co. Rusal Plants
A Ruszal adja a globális termelés hat százalékát
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A Reuters tudósítása szerint öt iparági szövetség közös levelet írt az ügyben az hatóságainak, sürgős beavatkozást kértek az Európai Bizottságtól és az uniós tagállamoktól az orosz alumíniumra vonatkozó tilalmakkal, magas vámokkal vagy szankciókkal való fenyegetésekkel szemben, amelyek közvetlen és létfontosságú fenyegetést jelentenek az európai alumíniumiparra nézve. 

Közös közleményük szerint azok, akik bojkottálják az orosz fémet vagy ilyen intézkedéseket követelnek, vagy annak a fő versenytársai, vagy olyan ellátási lehetőségeket élveznek, amelyek az európaiak túlnyomó többsége számára nem állnak rendelkezésre.

A kisebb európai alumíniumfelhasználók számára az orosz fém elleni intézkedések több ezer vállalat bezárását és több tízezer ember munkanélkülivé válását kockáztatják, olvasható a közleményben, amelyet az európai alumíniumfelhasználók szövetsége (Federation of Aluminium Consumers in Europe), a Német Külgazdasági és Gazdaságfejlesztő Szövetség, valamint három olasz ágazati szervezet, az Amafond, az Assofermet és az Assofond írt alá.

Aluminium Production at United Co. Rusal Plants
Totális piaci káoszt okozhatnak az újabb szankciók
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Az európai ipart folyamatos nyomás alatt tartja a magas és a gyorsan lassuló a magas energiaárak miatt pedig 2021 óta több mint egymillió tonnát kitevő alumíniumtermelés szűnt meg a kontinensen. A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy 2018-ban, amikor az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Ruszal ellen, 

az alumínium ára napok alatt 35 százalékkal ugrott meg. 

Az esetleges újabb nyugati büntetőintézkedések nyomán a lassuló kereslet ellenére totális piaci káosz és jelentős áremelkedés alakulhat ki.