Októberben még a névérték 70 százaléka közelében forogtak a magyar származású René Benko osztrák–német ingatlanbirodalmának eurókötvényei, most 8 százalékra zuhantak. Európa legnagyobb ingatlancsoportjának legfőbb befektetési cége, a Signa Holding szerdán fizetésképtelenséget jelentett Ausztriában. A csőd sokkolhatja a kontinens ingatlanszektorát.

Signa Holding files for insolvency
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Voltak előjelei a mostani a lépésnek, amennyiben a Signa Prime Selection AG egyik egysége már a múlt héten fizetésképtelenséget jelentett egy berlini bíróságon, ami arra utal, hogy elakadtak a kiterjedt ingatlan- és kiskereskedelmi konglomerátum megmentésére irányuló erőfeszítések. A csoporthoz tartozó Signa Real Estate Management Germany GmbH ugyanis nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A vállalat a londoni Selfridges és a berlini KaDeWe áruház társtulajdonosaként ismert Signa Prime kizárólagos leányvállalata. A Signa Prime pedig a René Benko osztrák mágnás által alapított csoport legnagyobb vállalata. 

A Signa Prime és a szintén a cégcsoporthoz tartozó Signa Development vagyonát tavaly év végén 23 milliárd euróra értékelték. A Signa részvényesei között ott vannak Európa leggazdagabb családjai. Például Hans Peter Haselsteiner osztrák építőipari és Klaus-Michael Kühne német szállítmányozási mágnás. De érintett a szaúd-arábiai állami befektetési alap, s különböző osztrák, német és svájci bankcsoportok is megégethetnék magukat.